Događaji

Preduvjeti za pripajanje su stvoreni

Vlada: spajanjem bolnica do strukturnih reformi

Vlada: spajanjem bolnica do strukturnih reformi

Na Vladi je donesena odluka o pripajanju zdravstvenih ustanova. Radi se o pripajanju Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof i Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik Općoj bolnici Varaždin, Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod i Opće županijske bolnice Pakrac Općoj županijskoj bolnici Požega.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako se sličan način pripajanja događa u posljednjem desetljeću diljem Europe pa je, rekao je, primjerice u Francuskoj sličan način pripajanja prošlo 99 bolnica, a posljednjih sedam godina u Njemačkoj 129 bolnica. Preduvjeti za pripajanje su stvoreni, sve bolnice imaju objedinjeni hitni bolnički prijem, prije 10 dana stupio je na snagu i novi pravilnik u unutarnjem ustroju što je dovelo do ušteda te promijenjen broj kreveta na odjelima, istaknuo je Ostojić

"Na tom tragu je pred vama odluka, čime se definitivno povećava dostupnost zdravstvene zaštite, omogućava učinkovitija, kvalitetnija zdravstvena zaštita. A samim onime što smo napravili, slično kao u ove četiri bolnice, objedinjenim hitnim bolničkim prijemom smo tijekom ove godine snizili invaliditet, morbiditet i mortalitet prosječno za 23% . Ne radi se samo o pukom spajanju bolnica nego o značajnim organizacijskim i strukturnim reformama", rekao je ministar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.