Događaji

Japan povećava vojni proračun, Kina se buni: "To je opasno za cijeli svijet"

Japan povećava vojni proračun, Kina se buni:

Kinesko ministarstvo obrane je u subotu reagiralo na najavu da će Japan prvi put u 10 godina povećati proračun za obranu, ocijenivši da je takav potez opasan za Aziju i i cijeli svijet.

Japan je najavio da će tijekom idućih pet godina povećati izdatke za vojsku za 2,6 posto kako bi nabavio zrakoplove za rano radarsko upozoravanje, transportne zrakoplove i desantna vozila.

Analitičari kažu da je to najjasniji znak, otkako je premijer Shinzo Abe preuzeo dužnost prije godinu dana, da Japan namjerava parirati naglo rastućim kineskim vojnim kapacitetima.

Kina smatra da najnoviji potezi pokazuju da Japan želi izgraditi ofenzivne vojne snage. "Japan, s jedne strane, tvrdi da je miroljubiva zemlja koja je isključivo orijentirana na obranu. Međutim s druge strane se upušta u tzv. 'aktivni pacifizam'. To samo može izazvati ozbiljnu zabrinutost kod njegovih azijskih susjeda i u cijelom svijetu", kaže kinesko ministarstvo.

Kina je 23. studenoga jednostrano uvela zonu zračne identifikacije na velikom dijelu Istočnog kineskog mora između Južne Koreje i Tajvana koja obuhvaća i otočiće Senkaku pod nadzorom Japana no na koje Kina također polaže pravo i naziva ih Diaoyu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.