Događaji

Najava promjena

U iščekivanju rebalansa: gdje će se rezati?

U iščekivanju rebalansa: gdje će se rezati?

Šest točaka dnevnog reda za manje od 12 minuta - Vlada je danas definitivno oborila rekord trajanja sjednice. Sedam ministara nije se niti pojavilo, neki od njih još uvijek koriste godišnji odmor. Ipak onaj koji je definitivno obilježio prošlu godinu - ministar financija Slavko Linić, pojavio se na Vladi i najavio početak razgovora o rebalansu.

"Predlažem da usvojimo dnevni red. Tko je za?", otvorio je sjednicu Zoran Milanović te je dnevni red od šest točaka i usvojen. Na Vladi je sudjelovalo sedam zamjenika, jer ministara, što zbog godišnjeg, što zbog nekog drugog posla nije bilo. Je li današnja sjednica bila uopće potrebna? Evo što su rekli potpresjednik Vlade Ranko Ostojić i ministar uprave Arsen Bauk.

"Prigovor je kad nemamo Vladu. Mislim da je stvar vrlo jednostavna, imali smo točke, radimo redovno, prema tome, ne vidim razlog zašto ne bi bilo sjednice Vlade", kazao je Ostojić.

"Da je bila pauza, onda bi se pitalo zašto je pauza. Vjerojatno se radi o tome da su se točke pripremale za vrijeme blagdana, neki su to htjeli riješiti prije blagdana pa je na prošlim sjednicama bilo više", rekao je Bauk.

Vlada je tako u Sabor poslala prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, kojim želi poboljšati suradnju s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, a radi suzbijanja poreznih utaja. Sve je to predstavio ministar financija Slavko Linić koji je pak, dolazeći na sjednicu, prokomentirao i prognoze HNB-a o tome da ćemo se ove, zbog prošlogodišnjih zaduženja, teško zaduživati na inozemnom tržištu.

"Prvih šest mjeseci imamo riješeno domaće i međunarodno, a dotad ćemo vidjeti. Itekako Vlada vodi brigu da je ništa ne iznenadi. Za sada sve držimo pod kontrolom i ne treba se nitko brinuti", poručio je Linić.

Vlada mora pronaći mjere kojima će visoki javni dug staviti pod kontrolu, rekao je Linić.

"To je poruka svima onima koji su neodgovorno smatrali da mogu trošiti, da se mogu zaduživati i posljedice su sada te koje Vlada Zorana Milanovića rješava, za razliku od svih onih neodgovornih ljudi koji do jučer smatraju da nisu, dapače imamo ih i danas", kaže Linić.

Posljedica svega je i rebalans koji nas uskoro očekuje - a kada će razgovori početi?

"Već za sedam dana, a i danas", otkrio je ministar financija.

Gdje će rezati Linić nije odgovorio pa se odgovor potražio kod njegovih kolega. Gordan Maras, baš kao i kolega mu Arsen Bauk tvrde - u njihovim resorima prostora baš i nema.

"Moje Ministarstvo je ono koje potiče gospodarstvo i tu je sada pitanje reformskih poteza u koje su uključena ova velika ministarstva - zdravlja, obrazovanja i tako dalje, tu je u biti potrebno obaviti najveće reforme", istaknuo je Maras.

"Mislim da s nama neće imati puno niti problema, ali niti koristi", kazao je Bauk. Ni u Ministarstvu obrane nema baš manevarskog prostora.

"Nemaju nam što više uzeti. Imamo takve projekte koji su nam vrlo važni, moramo krenuti u druge projekte. Moram najaviti, recimo bespilotne letjelice, moramo razmišljati o novim sustavima", naglašava ministar Ante Kotromanović.

A kad je riječ o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sportu, Željko Jovanović potvrdio je da je u tijeku analiza mreže osnovnih i srednjih škola koja će pokazati koje od njih ne zadovoljavaju državni pedagoški standard. Na temelju toga će se donijeti odluka o njihovu optimiziranju, a radi se o jednoj od devet dugoročnih Vladinih mjera za smanjenje deficita i duga. Na pitanje jesu li mogući rezovi u njegovom resoru, s obzirom na najave ministra Linića, Jovanović je odgovorio.

"Obrazovanje nije potrošnja, obrazovanje je ulaganje u razvoj. Racionalnije trošenje je uvijek moguće i to je nešto na čemu mi u Ministarstvu inzistiramo i kontinuirano radimo", poručio je Jovanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.