Događaji

Prijave online

Za stipendije studenata oko 20 milijuna kuna više nego lani

Za stipendije studenata oko 20 milijuna kuna više nego lani
Thinkstock

Velika je novost i to što će se ove godine svi kandidati prijavljivati internetom, na elektroničkom obrascu, a povećan je i iznos mjesečnih stipendija

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) raspisat će u ponedjeljak, 13. siječnja, natječaj za stipendiranje redovitih studenata visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studenata s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2014. godinu za koje je MZOS osigurao više od 61 milijun kuna, što je gotovo 20 milijuna kuna više nego lani.

Velika je novost to što će se ove godine svi kandidati prijavljivati internetom, na elektroničkom obrascu, a povećan je i iznos mjesečnih stipendija, ističe se u današnjem priopćenju MZOS-a. Do sada su se, kako se navodi, stipendije isplaćivale u gotovo upola manjem iznosu - od 500 do 800 kuna , a od sada će svi koji zadovolje uvjete natječaja primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 1200 kuna.

Dodijelit će se minimalno 2650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna. Ministarstvo je ove godine istodobno na sveučilišta i Vijeće veleučilišta i visokih škola prebacilo 11,1 milijuna kuna budući da su oni u potpunosti preuzeli u nadležnost isplatu stipendija osobito darovitim redovitim studentima. Uz to, dodaje se, Ministarstvo je osiguralo još četiri milijuna kuna za stipendije koje će se u ovoj godini dodijeliti uz pomoć Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Tako je, ističe se, za studentske stipendije osigurano više od 61 milijun kuna, što je gotovo 20 milijuna kuna više nego prošle godine.

Na natječaj za državne stipendije mogu se od ponedjeljka, 13. siječnja, prijaviti svi redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na preddiplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij te studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Ministarstvo upućuje sve zainteresirane studente na svoje mrežne stranice www.mzos.hr. na kojima mogu saznati potankosti o natječaju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti