Događaji

Otvorena reakcija

Cameron kaže da je Britanija i dalje pravi vojni partner SAD-a

Cameron kaže da je Britanija i dalje pravi vojni partner SAD-a

Britanski premijer David Cameron rekao je u četvrtak da je nekadašnji američki ministar obrane pogriješio kad je rekao kako rezanje troškova znači da britanske oružane snage više nisu u stanju biti pravi vojni partner Sjedinjenim Državama.

Njegova otvorena reakcija pokazala je koliko je vlada osjetljiva na optužbe da su britanske bliske veze sa SAD-om potkopane rezanjem troškova i odbijanjem parlamenta da odobri britansko sudjelovanje u zračnim udarima u Siriji.

Takva reakcija odražava i njegovu odlučnost da provede najavljene rezove u potrošnji, kojima se kani smanjiti veliki javni dug, iako su i vodeći generali pa i parlamentarni zastupnici njegove konzervativne stranke te rezove već okarakterizirali kao preduboke.

Po potrošnji, britanska je vojska četvrta na svijetu, nakon SAD-a, Kine i Rusije, ali u ovome će je desetljeću smanjiti za dvadeset tisuća kopnenih vojnika, te šest tisuća u mornarici i pet tisuća u zrakoplovstvu.

U četvrtak je Robert Gates koji je bio ministar obrane pod Georgeom W. Bushem mlađim i Barackom Obamom, rekao kako mu je žao što je tim odlukama ograničena britanska sposobnost suradnje sa SAD-om.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.