Događaji

Otkrivanje dokumenata

Tajne uplate prije izbora: Matija Babić od Bandića primio 489.000 kn za PR

Tajne uplate prije izbora: Matija Babić od Bandića primio 489.000 kn za PR

Vlasnik index.hr, pod istragom zbog poreza, dobivao je novac iz gradskog proračuna

Kontroverzni internetski poduzetnik Matija Babić primio je 489.000 kuna od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, otkrivaju javno objavljeni dokumenti, piše jutarnji.hr

Babićev portal Index uplate je primio uoči posljednjih lokalnih izbora u Zagrebu. Gotovo pola milijuna kuna iz gradskog proračuna uplaćeno je u tri rate: 204 tisuće kuna u rujnu 2012. Godine, 45 tisuća kuna krajem 2012. i 240 tisuća kuna prošle godine.

Dok je primao stotine tisuća kuna od moćnog Bandića, Babić nije plaćao poreze, plaće ni doprinose, i time se hvalio u javnosti. "Ne pada mi na pamet plaćati poreze", priznao je Babić prije par mjeseci.

"Radije ću platiti Severini nego poreze državi", izjavio je nakon ovrhe splitke pjevačice nad žigom portala Index. Potvrdio je također da policija istražuje izvlačenje novca iz njegovih tvrtki u svrhu izbjegavanja poreza.

Na račun Indexa, pokazuju dokumenti, putem natječaja Grada Zagreba uplaćeno je daleko najviše novca od svih portala u Hrvatskoj, ali ne specificiraju o kakvim se marketinškim i PR uslugama radi.

"Nikakav novac nije stigao od Bandića. Novac je stigao od Grada Zagreba", priznaje Babić na svom Facebook profilu. "Zabrinjavajuće je da je jedan Index dobio tako malu cirfu!", hvali se.

Stručnjaci smatraju da je Bandićevo financiranje od gotovo pola milijuna kuna imalo utjecaj na pisanje i djelovanje Babićevog portala.

Nakon što je sjela uplata, Index je objavio neobično afirmativne članke pod naslovima kao što su: "Milan Bandić je pravi pobjednik izbora" i "Bandić: Zagreb je energetski osviješten grad".

Znakovito je što na popisu portala kojima je Bandić uplatio novac, osim Indexa i desničarskog portala Dnevno.hr, nema web portala općeg tipa.

Novac su uglavnom dobili portali čija tematika su lokalne zagrebačke teme, što je i bio jedan od uvjeta natječaja kroz koji je Babiću formalno isplaćen novac: zagrebancija.com, mojzagreb.info, novi-zagreb.hr i zagrebonline.hr.

Detaljna analiza Babićevog portala otkriva niz pozitivnih PR članaka o Bandiću i njegovim aktivnostima, točno u vrijeme spornih uplata te nekoliko tjedana prije prošlogodišnjih izbora.

"Milan Bandić u akciji: primio se ličenja zidova u školi kako bi dao svoj doprinos humanitarnoj akciji" (17.3.2013.), "Bandić s beskućnicima zaigrao mali nogomet" (10.3.2012.), "Slijepi građani Zagreba zahvalni Bandiću na pomoći" (29.4.2013.), "Grad Zagreb uređuje dječje igralište u Petrinji" (29.8.2013.), "Grad Zagreb organizira ljetovanje za djecu" (26.7.2013.), "Bandić želi biti premijer: Ako građani budu željeli europsku Hrvatsku, ja sam spreman" (4.1.2014.), "Bandić otvorio humanitarnu-ekološku akciju Think Green City" (22.3.2013).

U jednom članku Bandićeva izborna pobjeda hvali se kao "buđenje građanske svijesti" i pobjeda onih koji logički razmišljaju, a ponekad se pojave i negativno intonirane vijesti.

U ranijim godinama, Matija Babić i njegovi novinari redovito su pozivali DORH i Mladena Bajića da istraže zagrebačkog gradonačelnika, sve dok im nije uplatio sredstva.

"Otkrivamo kako je Bandić zamračio 20 miljuna kuna" (26.1.2010.), "Gradonačelnik Bandić u imovinsku karticu nije prijavio sat vrijedan 50 tisuća kuna" (9.8.2009.), "Bajić istražuje kako je Bandić financirao predsjedničku kampanju" (28.1.2010.), "Bandić je tjelohranitelj korupcije, stranke su hostese" (17.4.2009.), a u jednom otvorenom pismu, Matija Babić je čak napisao: "Index je, i time se ponosimo, protiv Milana Bandića".

Nameće se pitanje kako je Matija Babić dobio najviše proračunskog novca građana Zagreba.

Građanima će nevjerojatno zvučati da je njihov novac, koji u proračun stiže kroz plaćanja poreza, dorpinosa i prireza, dobio portal koji je aktivno izbjegavao poreze, prireze i doprinose.

Nakon Severnine ovrhe nad žigom Index, javnost je dobila uvid u fascinantno poslovanje jednog od najkontroverznijih hrvatskih internet poduzetnika.

Objavljeni dokumenti otkrili su da je Babić je stvorio kompleksnu piramidu povezanih tvrtki između kojih je prebacivao vlasništva domene, sadržaja i žiga portala kako bi mogao izbjegavati poreze i ostale obveze.

Jedna od Babićevih firmi, Prva stranica d.o.o, završila je na popisu "poreznog srama" s milijun i 490 tisuća kuna duga.

Babić, koji iz poreznih i legalnih razloga koristi titulu "autor Indexa", jer formalno nije ni direktor ni urednik u firmama koje upravljaju Indexom, potvrdio je da je u tijeku policijska istraga zbog moguće utaje poreza i izvlačenja novca.

Babić je na Facebooku priznao da postoji policijski interes za njegovo sumnjivo poslovanje, no objavu je obrisao i kasnije tvrdio da ga se istražuje zbog objava na portalu.

Javnost do sada nije znala da je Babić primao stotine tisuća kuna od vladajućih političara u Zagrebu u isto vrijeme dok je izbjegavao plaćanje dugova, mijenjao firme i tvrdio da su ga uništili vladajući političari.

Nakon što je javnost saznala za njegove dugove, pozvao je sve građane na utaju poreza.

Obzirom na netransparentno poslovanje portala i prebacivanje vlasništva iz firme u firmu, nemoguće je utvrditi jesu li spomenuti članci u direktnoj vezi s uplatama iz gradskog proračuna.

Ipak, stručnjaci se slažu, riječ je o previsokim iznosima, a da nisu bili dobro naplaćeni.

PORTALI KOJIMA JE BANDIĆ DAO NOVAC:

Index.hr - 489.000 kn

Politikaplus.com - 450.000 kn

Zagrebancija - 405.000 kn

Dnevno.hr - 228.000 kn

Novi-zagreb.hr - 158.000 kn

Mojzagreb.info - 147.000 kn

Tjedno 138.000 kn

Zagrebonline.hr - 24.000 kn

Udruga-zg.hr - 24.000 kn

JL


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.