Događaji

Školski udžbenici

Etičko povjerenstvo počelo pratiti "Antikorupcijski sporazum"

Etičko povjerenstvo počelo pratiti

Zorislav Antun Petrović izabran je za predsjednika Etičkog povjerenstva za praćenje provedbe "Antikorupcijskog sporazuma" čija je zadaća od danas pomno pratiti cijeli proces odabira udžbenika i utvrditi etičke standarde koji se pritom moraju poštovati kako bi se osiguralo da jedini kriterij pri njihovu odabiru bude kvaliteta.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u današnjem priopćenju podsjeća da je 15. siječnja objavilo popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, nakon čega je počelo očitovanje učitelja i nastavnika. Kako bi cijeli proces bio u skladu s tzv. antikorupcijskim sporazumom, potpisanim u lipnju prošle godine, danas je počelo raditi i Etičko povjerenstvo.

Članovi tog povjerenstva su Valter Boljunčić, Elvio Baccarini, Neven Antičević i Ivana Kalogjera.

Očitovanje učitelja i nastavnika o udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima traje do 1. ožujka. Obveza je ravnatelja škola učiteljima i nastavnicima omogućiti da se svatko, bez ikakvog pritiska ili utjecaja, izjasni za pojedini naslov.

Kako bi se i u tom dijelu postupka osigurala maksimalna zaštita tajnosti podataka i spriječilo bilo kakvo pogodovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razvilo je u suradnji s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet posebnu aplikaciju za odabir udžbenika. Aplikacija će sama izračunati u kojem su se postotku za svaki pojedini naslov izjasnili učitelji i nastavnici, što se dosad radilo ručno, zbog čega je bila moguća pogreška.

Ministarstvo je izvijestilo i da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas održao radni sastanak s nakladnicima školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu. Na sastanku su analizirali dosadašnji proces odabira udžbenika i raspravljali o nekim otvorenim pitanjima, a svi sudionici sastanka, ističu iz MZOS-a, složili su se da je dosadašnji proces odabira udžbenika bio iznimno transparentan, kao nikada do sada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.