Događaji

Alarmantno stanje

Barišić: Vodni val dolazi oko ponoći do V.Gorice, ali ne očekujemo veće štete

Barišić: Vodni val dolazi oko ponoći do V.Gorice, ali ne očekujemo veće štete

Uz karlovačko, poplave su danas najviše pogodile velikogoričko područje. Kritične točke su Petrovina, Mraclin, Čička Poljana, Ribnica, a sva je ta područja danas obilazio i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić kojeg smo pitali kako je to danas izgledalo, odnosno kakva je trenutna situacija.

"Nakon obilnih padalina na području grada je došlo do začepljenja odvodnih kanala i prelijevanje vode preko cesta tako da smo od noćas angažirali 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnu vatrogasnu postrojbu na području Grada Velike Gorice. Odmah smo na kritičnim mjestima krenuli na akciju, odnosno na gradnju zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz zatvorenih prostora, a to su prije svega bili gospodarski objekti, a bilo je i nekoliko stambenih objekata te na omogućavanje održavanja javnog prijevoza.

Tijekom noći s oko 120 vatrogasaca smo bili na terenu, a ujutro smo malo i pojačali naše snage. Nakon sastanka stožera smo dogovorili da daljnjih akcija ne treba na terenu osim održavanja tog stanja. Čekat ćemo navečer novu situaciju koja će možda rezultirati povećanim vodostajem Save i onda ćemo iz pričuvnog sastava ponovo aktivirati naša dobrovoljna vatrogasna društva kako bi bili spremni eventualno reagirati na nasipu uz rijeku Savu", rekao je Barišić.

Što je sa stanovnicima poplavljenih područja, hoće li moći izdržati noć?

"Sasvim sigurno hoće jer vodostaj za sad, bez obzira što još uvijek kiši na području Velike Gorice, stagnira, a u nekim mjestima je čak u padu. Međutim, što se tiče samog nasipa, odnosno rijeke Save, vodni val bi trebao doći oko ponoći na područje Grada Velike Gorice.

Očekujemo vodostaj od 815-820 centimetara što ne bi trebalo prouzročiti veće štete. Međutim, nikad se ne zna - mi ćemo biti spremni. Prije svega vatrogasci, ali i svi ostali koji su članovi Stožera za zaštitu i spašavanje vit će u pričuvi te će moći reagirati ako će biti potrebe", kaže Barišić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.