Čaj od masline
Prvi hrvatski proizvod dobio priznanje Slow Fooda
I dok se većina hrvatskih poljoprivrednika za preživljavanje bori uglavnom s industrijskim pristupom, neki proizvađači okreću se drugim trendovima. Jedan od njih je i Slow Food, a ovih dana čaj od lista masline s Korčule zadovoljio je visoke standarde ovog pokreta.
U sklopu velikog europskog projekta, koji se odnosi na ruralni razvoj na Balkanu u kojem sudjeluje 8 organizacija, među kojima i Slow food, a kojem je cilj mapiranje teritorija i pronalazak vrijednih tradicijskih proizvoda koji nestaju, prihvaćen je prvi proizvod iz Hrvatske. "Dio projekta nazvan 'Arka okusa' u formi kataloga okuplja najbolje proizvode, koji prije moraju proći stroge kriterije Slow fooda", kaže nam Ivo Kara-Pešić, voditelj Slow fooda Dubrovnik.
"To je prvi korak ka konkretnom projektu pomoći proizvođaču na terenu, dakle da mu se pomogne da proizvod opstane i da se proizvodnja razvije", pojasnio je Kara-Pešić.
Od hrvatskih proizvoda na Arku okusa prvi je ušao čaj od lista masline Fanita Žuvele iz Vela Luke. Proizvođač kaže kako je ugodno zatečen priznanjem Slow fooda, a smatra kako je okretanje izvornim tradicijskim proizvodima način da hrvatski proizvođači budu konkurentni.
"U nekoj masovni proizvodnji ne možemo mi konkurirati. Ako ja znam svaku maslinu s koje sam ubrao plod masline da išlo u ulje ili ako moja supruga zna svaku maslinu s koje je ubrala list da bi stavila u čaj i ako je sve to ručno napravljeno, ako je sve to vođeno po načelima struka, onda je to-to. Ta siromašnost koja je bila prije prisutna možda je i naš veliki adut", rekao je Žuvela.
U hrvatskoj su promašene poljoprivredne politike istisnule kvalitetu nauštrb kvantitete kaže Kara-Pešić. U godini koju je UN proglasio Godinom malih tradicijskih obiteljskih proizvođača on ističe da Slow Food s razlogom zagovara ovakve projekte
"Ono što zagovaramo u Slow Foodu je ideja da ovakva vrsta proizvodnje ne samo da čuva bioraznolikost već i pomaže razvoju lokalne ekonomije. Smatramo da je to najbolji održivi model lokalnog ruralnog razvoja i ovakvi proizvodi, koji su jako povezani s određenim teritorijem i njegovom kulturom i krajolikom, mogu jako puno pomoći da ostanu u ruralnim sredinama i da se mladi ljudi, koji su se školovali u gradovima, vrate", smatra Kara-Pešić.
On naglašava kako se pokazalo kako su posljedice industrijske poljoprivrede katastrofalne po okoliš i hranu i promjena smjera može biti prednost za Hrvatsku poljoprivredu. Kara-Pešić poziva proizvođače iz cijele zemlje da kandidiraju svoje domaće i tradicionalne proizvode za Arku okusa na internetskoj stranici essedra.com gdje su materijali za kandidaturu proizvoda. Dubrovnik u lipnju čeka i domaćinstvo Slow food manifestacije Terra madre Balkan na kojoj će se baviti pomoći proizvođačima tradicijskih proizvoda.
Vezane vijesti
-
Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.
-
Francuski prijevod romana "Crvena voda" književnika i novinara Jurice Pavičića osvojio je prestižnu nagradu Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u Francuskoj u 2021. godini.
-
Mladi hrvatski filmaš Igor Bezinović redatelj je ovogodišnjeg dobitnika Velike Zlatne Arena za najbolji film na 64. Pulskom filmskog festivalu. Igora je nagrada zatekla u najboljem mogućem trenutku dok je u Puli proslavljao svoj trideset i četvrti rođendan
-
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić dobitnik je nagrade pod nazivom "Mostar Peace Connection 2017" koja mu je u petak uručena u Mostaru kao priznanje za sve što je učinio za uspostavu mira i obnovu tog grada.
Izdvojeno
-
U drugom polufinalnom susretu doigravanja za prvaka Hrvatske, večeras su košarkaši Zadra u pravoj play-off, tvrdoj i nervoznoj utakmici u Draženovom domu slavili protiv Dinama Zagreb rezultatom 67-78 i dvokorakom se plasirali u finale gdje ih u seriji na tri dobivene utakmice očekuje momčad Splita.
-
Na filmskom festivalu u Cannesu prvi put je prikazan film "Furiosa: Pobješnjeli Max saga", koji na velika platna kina u Hrvatskoj, u distribuciji Blitz Filma, dolazi sljedeći tjedan, 22. svibnja.
-
Spojem riječi “glamur” i “kampiranje” dobit ćete glamping, luksuzniju inačicu kampiranja koja je već dugi niz godina jedan od najpopularnijih oblika odmora. Naime, ovaj koncept omogućuje ljubiteljima prirode da uživaju u svim čarima kampiranja bez odricanja od modernih pogodnosti i komfora.
-
Nismo u krivu ako kažemo da je najiščekivaniji film godine Dune: Part Two. Drugi nastavak poznatog znanstveno-fantastičnog serijala, izašao je krajem veljače ove godine i oduševio javnost.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.