Događaji

Pad plaća

Sindikati: Dosta nam je mrcvarenja kode provodi ova Vlada

Sindikati: Dosta nam je mrcvarenja kode provodi ova Vlada

Mogućnost novih smanjenja plaća za javni sektor izazvala je reakciju Matice sindikata Hrvatske koji poručuju da im je dosta mrcvarenja koje provodi ova Vlada.

Zaposlenima u javnom sektoru plaće su od početka krize realno pale za 25 posto, a prema novim najavama one bi mogle pasti i za 35 posto, poručili su sindikati iz Matice. Kažu da im je dosta da se na profesore, učitelje, zdravstvene radnike i ostale zaposlene u javnom sektoru gleda kao na trošak, a dodaju da im je dosta što građani jedini snose teret krize.

"Onda se ovdje radi o nevjerojatnom mrcvarenju građana RH od strane jedne protunarodne politike, pa nije li to bila ista priča i prije krize. Ja ću vam reći temeljem koje politike, temeljem doktrina, neoliberalnog shvaćanja kapitalističkog tržišta", smatra čelnik Matice Vilim Ribić.

Ribić je ovu Vladu optužio za gospodarsku impotenciju naglasivši da su ministri ekonomski podkapacitirani, a premijer je najgori među njima. Ribić se okomio i na poslodavce za koje kaže da nisu ničim doprinijeli borbi protiv krize, a s druge strane Vlada nije napravila ništa da oporezuje bogate.

"Je li oporezovala banke? Je li mirno gleda kako neki ostvaruju bonus od 17 milijuna kuna godišnje, a sada kada je kriza onda su smanjili na 16? Što je ta Vlada napravila da oporezuje bogate, a da ne dira radno produktivno stanovništvo? Ništa, zato ta Vlada mora otići", zaključio je predsjednik Matice sindikata.

Sindikati zato najavljuju akcije.

"Naravno da danas nećemo moći govoriti o točnim terminima, oblicima i načinima borbe za prava, sada se nadamo i očekujemo, ukoliko smo klasa optimist, da će o ovome što najavljuju ipak sjesti i pregovarati sa socijalnim parternima", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.