Događaji

U Kijevu 25 mrtvih, prijete novi sukobi

U Kijevu 25 mrtvih, prijete novi sukobi

Ukrajinski prosvjednici u srijedu su se ujutro ponovno slili na središnji kijevski trg i pripremaju se za novi sukob s policijom, nakon što je u utorak, u najkrvavijem danu otkako je Ukrajina stekla neovisnost od SSSR-a, u njihovu okršaju poginulo najmanje 25 ljudi.

Nakon nekoliko sati sukoba i dva policijska naleta, u utorak navečer i u noći na srijedu, snage sigurnosti uspjele su osvojiti oko trećinu Trga neovisnosti, na kojem su se prosvjednici utaborili prije nekoliko mjeseci i počeli danonoćne prosvjede protiv vlasti Viktora Janukoviča, prenosi BBC.

Majdan nalikuje na ratnu zonu, javljaju agencije. Posvuda je krš i lom, a s nekoliko se lokacija uzdiže gust, crni dim. Policija uništava šatore prosvjednika na istočnoj strani trga. Prosvjednici, međutim, prilaze trgu s druge strane i pripremaju se na novi okršaj s policijom, javlja Reuters. Na strani trga koji je još pod kontrolom prosvjednika svećenici predvode molitve, a mladi oporbenjaci stavljaju si štitnike za koljena i laktove, kako bi ublažili udarce policijskih palica, i pripremaju Molotovljeve koktele za napad. Pijucima razbijaju pločnike i vade kamene kocke koje također namjeravaju koristiti kao projektile.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu ujutro da je najmanje 25 ljudi izgubilo život u sukobima u utorak. Među njima je devet policajaca. Hospitalizirana je 241 osoba, među kojima 79 policajaca i pet novinara, dodalo je ministarstvo. Deseci ozlijeđenih u teškom su stanju.

Nekoliko prosvjednika s kojima su razgovarali novinari Reutersa kažu da se neće povući s Majdana do konačne pobjede.

Pregovori predstavnika oporbe i predsjednika Janukoviča propali su u utorak navečer. Janukovič je pozvao vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima "drukčije razgovarati". Predsjednik je za neke članove oporbe kazao da su "prešli crtu" kada su svoje pristaše pozvali da donese oružje na demonstracije na središnjem trgu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je rekao da je napustio sastanak u utorak navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen.

Neredi su se proširili i na najmanje dva grada na zapadu Ukrajine, Lavov i Ivano-Frankivsk gdje su prosvjednici zauzeli sjedišta pokrajinske uprave.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.