Događaji

Sukobi prosvjednika i policije

U Kijevu 17 mrtvih unatoč primirju

U Kijevu 17 mrtvih unatoč primirju

Unatoč dogovorenom primirju prosvjednici su u Kijevu krenuli u protunapad, a vijesti govore o novim žrtvama, dok EU sprema sastanak o sankcijama odgovornima za nasilje.

Najmanje pet ljudi poginulo je u sukobima prosvjednika i policije u središtu Kijeva kada su prosvjednici krenuli u protunapad i potisnuli snage sigurnosti unatoč primirju. BBC javlja o najmanje 17 mrtvih, a ekipu televizijske kuće Russia today napao je snajperist. Naoružani prosvjednici preuzeli su jedan hotel i približili se zgradi parlamenta. Zbog toga je nakratko otkazan, a zatim premješten sastanak ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske s predsjednikom Janukovičem. 

"Mislimo da danas sva odgovornost za nasilne akcije leži na oporbi. Zato kada govorimo o sankcijama, lideri ukrajinske oporbe mogu biti podvrgnuti sankcijama", izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Leonid Kozhara o prijetnji sankcijama EU.

Američki predsjednik Barrack Obama pozvao je na suzdržanost ukrajinske vojske i upozorio na posljedice nastavi li se nasilje, a SAD su već blokirale vize 20 ukrajinskih dužnosnika. Poslijepodne u Bruxellesu Vijeće za vanjske poslove i sigurnost raspravljat će o stanju u Ukrajini i možebitnim sankcijama. Sve više očevidaca iz Kijeva govori o upotrebi vatrenog oružja, a neki ukrajinski olimpijci najavili su napuštanje olimpijskih igara u Sočiju zbog događaja u zemlji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.