Događaji

Haag

U Haagu počinje rasprava o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid

U Haagu počinje rasprava o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid
AP

Ako sud odbaci tužbe, odbačena je i mogućnost Hrvatske da pravnim putem traži ratnu odštetu

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu danas počinje rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid u Domovinskom ratu.

Rasprava o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi trajat će od 3. ožujka do 1. travnja i bit će javna, osim iskaza svjedoka čiji je sadržaj tajan do završetka rasprave. Dokaze o etničkom čišćenju Hrvata, odnosno genocidu nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj za vrijeme Oluje, iznijet će brojni svjedoci. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je da tužbe nisu povučene jer uvjeti nisu ispunjeni te da je sve što će se događati u procesu, vezano na prošlost i 90-te.

"Svakako će naši napori ići u tom pravcu da današnjica i budućnost ne budu zarobljeni tragedijama koje su se događale u 90-ima", kazala je prošlog tjedna Pusić.

Obje strane misle kako imaju dobre šanse, a presuda u postupku koji je počeo podizanjem hrvatske tužbe 1999. očekuje se u roku od godine dana.

"Više se moglo postići nekim dogovorom u nekoj ranijoj fazi, ali takve su bile političke okolnosti. Dogovora nije bilo. Vidjet ćemo što će sud odlučiti", poručio je predsjednik Ivo Josipović.

Prema hrvatskoj tužbi; u četiri godine rata počinjen je genocid etničkim čišćenjem Hrvata, raseljavanjem, uništavanjem imovine, zatočenjima po logorima i ubojstvima više od 10 tisuća osoba.

I Srbija od Hrvatske traži da se kazne počinitelji i nadoknadi šteta Srbima te ukinu nacionalni blagdani Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Ako sud odbaci tužbe, odbačena je i mogućnost Hrvatske da pravnim putem traži ratnu odštetu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.