Događaji

Treći krug pregovora

Nastavak pregovora s Iranom oko nuklearnog programa

Nastavak pregovora s Iranom oko nuklearnog programa

Velike sile i Iran nastavili su u utorak u Beču diplomatski maraton intenzivirajući komunikaciju s ciljem sporazuma koji bi već ovog ljeta mogao okončati tenzije izazvane iranskim nuklearnim programom.

To je treći krug pregovora otkad je Teheran pristao prošlog studenog zamrznuti dio svojih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija koje guše njegovu ekonomiju.

Muhamed Džavad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova, i šefica europske diplomacije Catherine Ashton, koja predvodi izaslanstvo "5+1" (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, V. Britanija i Rusija) otvorili su sastanak.

Skupina "5+1" i Iran nadaju se dovoljno napredovati kako bi u svibnju počeli sastavljanje sporazuma koji bi ukinuo sve sankcije u zamjenu za solidna i provjerljiva jamstva da se Iran ne želi domoći atomske bombe pod izgovorom civilnog nuklearnog programa.

Važni ustupci ostaju, međutim, potrebni za pomirenje stavova Irana, koji polaže pravo na civilnu nuklearnu energiju, i velikih sila koje ga sumnjiče da se žele potajno opskrbiti nuklearnim oružjem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.