Događaji

Za djecu pogođenu poplavama

UNICEF: Djeci s poplavljenih područja nužna psihosocijalna pomoć

UNICEF: Djeci s poplavljenih područja nužna psihosocijalna pomoć

UNICEF-ov ured u Hrvatskoj uputio je danas poziv za pomoć djeci pogođenoj poplavama u široj regiji, upozorivši da je izvan svojih domova ostalo 1175 djece iz Županjske Posavine, kojima je nužna psihosocijalna podrška.

"Za djecu pogođenu poplavama potrebno je čim prije organizirati psihosocijalnu podršku, ali i strukturirane slobodne aktivnosti, kako bi se oporavila od šoka i traume uzrokovane hitnom evakuacijom iz svojih poplavljenih domova", ističe UNICEF u priopćenju.

UNICEF upozorava da će gotovo sva djeca i adolescenti pogođeni prirodnim katastrofama u početku pokazivati različite znakove psihološkog stresa i nevolje, uključujući i prisjećanje bijega od poplave te noćne more, povlačenje u sebe i nemogućnost koncentracije.

"Stoga je važno osigurati kontinuiranu podršku za djecu kako bi se oporavila od doživljenih trauma", poručuje UNICEF, koji u suradnji s resornim ministarstvima i partnerima na terenu dogovara nastavak započetih radionica za djecu i drugih programa za psihosocijalnu podršku djeci tijekom ljetnih mjeseci, s ciljem da se djeci stvori rutina i normalizira svakodnevica i osigura sigurno i poticajno okruženje s dostupnim zabavnim i edukativnim sadržajima.

UNICEF ističe da je od početka humanitarne krize dopremio dvije veće pošiljke humanitarnih potrepština, od higijenskih artikala za najmlađe do pitke vode i sredstava protiv komaraca, kao i sredstava za dezinfekciju i sanitaciju.

Ponovno je uputio apel za pomoć djeci pogođenoj poplavama u široj regiji, a donirati se može putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa 2360000-1501092532, IBAN HR9223600001501092532.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.