Događaji

Problemi ostaju

Pravobraniteljica za djecu: Službe više štite sebe nego djecu

Pravobraniteljica za djecu: Službe više štite sebe nego djecu

Prije nepuna tri mjeseca na dužnost Pravobraniteljice za djecu imenovana je Ivana Milas Klarić. U razgovoru s njom otkrivamo njezine stavove o problemima djece te kojim će se pitanjima najviše baviti.

Gorući problemi koje je nova pravobraniteljica prepoznala od početka mandata jesu problemi vezani uz roditeljsku skrb, nasilje nad djecom i zanemarivanje, povrede prava djece u obrazovanju te zaštita djece s poteškoćama u razvoju. Planira i otvoriti ured više prema građanima, koji su, kaže, možda još uvijek nedovoljno informirani o djelatnosti pravobraniteljice..

"Mi svakodnevno dobivamo prijedloge, pritužbe, otvaramo nove predmete, taj broj raste. Iz te perspektive imate dojam da svi znaju za vas i da su svi zainteresirani. Onda odete negdje u neku malu školu, nešto dalje od Zagreba i shvatite da djelatnici škole uopće ne znaju za vas, čak i osobe koje bi trebale znati npr. razliku između pučkog pravobranitelja i pravobranitelja za djecu", kaže Ivana Milas Klarić.Zlostavljanje djece unutar obitelji problem je na koji ni nadležne službe nemaju odgovarajući odgovor, smatra pravobraniteljica. Pravni okvir je dobar, no zakazuje primjena..

"Uočava se jedna tromost sustava, čak i nevoljkost da se reagira na pravi način, ponekad se čini da se više štite djelatnici u nekim sustavima nego djeca. Teško se izriču otkazi ljudima koji ne rade svoj posao, nerado se ide u kazneno-pravni progon odgovornih osoba. Pravo sve omogućuje, no primjena je prilično slaba"Mnoge manjkavosti uočila je i u sustavu zdravstvene zaštite djece koja je djeci nejednako dostupna..

"Gradovi koji imaju KBC u pravilu su u boljoj poziciji od malih mjesta. Pod dostupnosti mislim i na sve dulje liste čekanja. S oralnim zdravljem imamo problema, ukinuti su ortodontski aparatići za djecu. Ono na što nam se roditelji pritužuju jest nemogućnost boravka roditelja uz dijete, to bismo voljeli da se popravi, pitanje mentalnog zdravlja, nedostatak određenih specijalizacija", upozorila je pravobraniteljica.Sve većem broju roditelja koji odbijaju cijepiti djecu, pravobraniteljica je poručila:

"Ja nisam liječnik, ali čini se da bi bilo mudro slušati savjete struke koji govore o koristi cijepljenja što je nedvojbeno dokazano". U sustavu posvojenja djece ima mjesta za poboljšanja, i u zakonskim rješenjima, a pogotovo u praksi..

"Naći jednu ravnotežu između dugotrajnosti postupka i kvalitete. Velik broj djece nije dostupna za posvojenje jer biološki roditelji ne daju pristanak na posvojenje, mislim da tu ima prostora za poboljšanja, ali više u praksi nego u zakonodavstvu. Isto tako treba otvoreno reći da je jedan broj djece teško posvojiv, naši građani još uvijek na neki način, ako to tako mogu reći, žele birati"Od resornog ministarstva i drugih službi očekuje dobru suradnju.

"Možda sam nerealna, ali očekujem sjajnu suradnju sa svima, uopće ne očekujem mogućnost da s nekim ne bih surađivala, po zakonu su svi dužni surađivati s pravobraniteljem za djecu i ja osim sjajne suradnje sa svim nadležnim tijelima ništa manje ne očekujem", zaključila je Ivana Milas Klarić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.