Događaji

Predsjednica "Hepatosa" Reić: potrebno je žurno riješiti problem financiranja oboljelih od hepatisa

Predsjednica

Ta skandalozna odluka šokirala je i sve dužnosnike na europskoj razini koji se bave prevladavanjem teškoća u vezi s hepatitisom tako da očekujem potporu našim naporima i s europske razine

Predsjednica Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa (HULOH) "Hepatos" Tatjana Reić na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu pozvala Ministarstvo zdravlja da žurno organizira sastanak na kojem bi razmotrili kako prevladati problem s financiranjem liječenja oboljelih od hepatitisa.

"Bolnice grcaju u dugovima i one neće biti u stanju pokriti skupa liječenja oboljelih od hepatitisa nakon što je 1. lipnja ove godine stupila na snagu odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) kojom trošak lijekova za liječenje od hepatitisa ide na teret proračuna zdravstvenih ustanova, a ne, kao do sada, na teret financijskih sredstava osiguranih u državnom proračunu za potrebe posebno skupih lijekova", istaknula je Reić. Po njezinoj ocjeni, takva je odluka skandalozna.

Skandalozna odluka

"Ta skandalozna odluka šokirala je i sve dužnosnike na europskoj razini koji se bave prevladavanjem teškoća u vezi s hepatitisom tako da očekujem potporu našim naporima i s europske razine", rekla je Reić, koja je i povjerenica Svjetske zdravstvene organizacije za hepatitis u Republici Hrvatskoj te predsjednica Europske asocijacije udruga pacijenata (ELPA).

Raić je podsjetila kako je nedavno poslala pismo vodstvu HZZO-a u kojemu od njega traži da se "hitno poništi ta - za pacijente štetna odluka".

"Tom odlukom diskriminira se oboljele od hepatitisa u odnosu prema bolesnicima s drugim dijagnozama za čije su liječenje potrebni posebno skupi lijekovi, a što je suprotno odredbama zakona o suzbijanju diskriminacije", upozorila je Reić.

Istaknula je kako će se tom odlukom povećati liste čekanja za liječenje zaraženih virusnim hepatitisom.

Kako je rekIa, po dostupnim podatcima u Hrvatskoj je oko 65 tisuća zaraženo hepatitisom, a u svijetu oko pola milijarde ljudi.

Projekt financiran sa 100 000 eura

Također je izvijestila da je danas završen 15-mjesečni projekt "INFO HEP CENTAR" koji je Europska komisija financirala sa 100 tisuća eura, a odnosi se na prekograničnu suradnju Hrvatske i BiH u sklopu pretpristupne pomoći.

"Partner u ovom programu bila nam je udruga građana 'Viktorija' iz Banje Luke i njezina suradnička organizacija 'B18'. Proveli smo testiranja više stotina osoba, organizirali okrugle stolove te brojne informativne sastanke, posebice u zatvorskim ustanovama, a dodatno su se educirali i liječnici primarne zdravstvene zaštite", rekla je Reić.

Jedna od najvažnijih aktivnosti tog projekta u Hrvatskoj i BiH, objasnila je Reić, bila je izrada analize javnih politika u području virusnih hepatitisa, čije su glavne preporuke za Hrvatsku da je potreban načiniti velik pomak prema koordiniranoj politici prevencije virusnih hepatitisa te izraditi nacionalnu strategiju za tu namjenu.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je da ta županija financijski pomaže liječenju oboljelih od hepatitisa, a posebice radu "Hepatosa" čije je sjedište u Splitu.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević rekla je kako je hepatitis veliki javno-zdravstveni problem jer je broj oboljelih u svijetu deset puta veći od oboljelih od HIV-a.

"Na godinu u svijetu od hepatitisa umre oko 1,4 milijuna ljudi, što je jednako smrtnosti oboljelih od HIV-a", rekla je Ninčević.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.