Događaji

Pjongjang testirao dvije rakete uoči posjeta Xija Seulu

Pjongjang testirao dvije rakete uoči posjeta Xija Seulu

Kina službeno brani mir, stabilnost i denuklerizaciju Korejskog poluotoka, no ne želi primijeniti preoštre mjere protiv svog ratobornog susjeda koje bi Sjevernu Koreju mogle potpuno gospodarski urušiti

Sjeverna Koreja ispalila je dvije kratkometne rakete u more u srijedu ujutro, samo dan do državnog posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Seulu, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

 

Sjeverna Koreja, koja je već testirala dvije kratkometne rakete u nedjelju čime je prekršila zabranu Ujedinjenih naroda, bit će među prvim temama razgovora kineskog predsjednika i njegove južnokorejske kolegice Park Geun-hye.

Xi treba u četvrtak doputovati u Seul u prvi posjet Južnoj Koreji otkako je lani preuzeo dužnost, što je prvi posjet nekog kineskog predsjednika Seulu u gotovo dva desetljeća, prenose agencije AFP i Reuters.

Razgovorima će dominirati sjevernokorejski nuklearni i raketni program i planovi te izolirane komunističke zemlje da izvede i četvrti nuklearni pokus, kazali su dužnosnici u Seulu.

Južnokorejsko ministarstvo obrane nije moglo potvrditi kakvo je oružje testirano u srijedu ujutro, ali pretpostavlja da su rakete od 300 mm dometa 180 km.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji kupnju i korištenje balističke tehnologije.

Peking i Seul uspostavili su diplomatske veze tek 1992. no kapitalistička Južna Koreja i komunistička Kina održavaju snažne trgovačke i kulturne veze.

Peking je tradicionalni saveznik Sjeverne Koreje kojoj pruža veliku gospodarsku pomoć neophodnu za preživljavanje te uništene zemlje. Međutim, njihovi su odnosi napeti od 2012. kada je Pjongjang testirao rakete te izveo nuklearni pokus u veljači 2013., unatoč pozivima svoga saveznika na mir.

Kina službeno brani mir, stabilnost i denuklerizaciju Korejskog poluotoka, no ne želi primijeniti preoštre mjere protiv svog ratobornog susjeda koje bi Sjevernu Koreju mogle potpuno gospodarski urušiti.

Seul i Washington odavna pozivaju Peking da pojača pritisak na svog saveznika da se potpuno odrekne nuklearnog programa. No Peking strahuje da bi pad sjevernokorejskog režima izazvao nestabilnot i val izbjeglica u Kinu te gubitak komunističkog susjeda.

Xi se još nije susreo s mladim sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom koji je na vlast došao krajem 2011. nakon smrti svoga oca Kim Jong-Ila. Vladavina mladog vođe obilježena je ratobornošću i provokacijama. Njegov režim puše čas toplo, čas hladno pa je tako u ponedjeljak Seulu predložio prekid svih verbalnih provokacija i vojnih vježbi uz razgraničenje na moru gdje je u prošlosti bilo više silovitih okršaja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.