Cijene lete u nebo
Opet lude cijene na moru: Čak 14 kn za rajčice u Primoštenu
U Primoštenu je kilogram rajčica 14 kuna, u Dubrovniku od 10 do 12, a na Korčuli od 12 do 15 kuna.
- Primošten je viša klasa. Zato su cijene tolike - sa smiješkom će prodavač s primoštenske tržnice.
- Osim toga, za najam mjesta za štand plaćam 50.000 kuna godišnje - dodao je nakupac koji, unatoč paprenim cijenama, jedva stiže uslužiti brojne mušterije.
On i konkurencija drže ujednačene cijene pa je kupcima svejedno kupe li kod njega ili na susjednom štandu. Kupci su isključivo turisti. Domaći se ne bune zbog cijena, ali ni ne kupuju jer svaka primoštenska kuća ima vrt. Smokve, koje na tržnici koštaju astronomskih 30 kuna, ovdje su samonikla biljka i gotovo ih nitko ne bere. Rastu posvuda, a turisti s ceste poberu one najbliže.
U Vodicama su cijene malo niže nego u Primoštenu, ali i dalje više nego drugdje. I tamo se nakupci dogovaraju i drže jednake cijene.
- Plaćamo 35.000 kuna godišnje, bez obzira koliko dana radimo. Zato moramo biti skuplji nego na tržnicama, gdje prodavači plaćaju po danu - kazala je prodavačica na vodičkoj tržnici.
I ovdje prodavači žele ostati anonimni, kao da se srame posla koji rade. Primošten i Vodice dva su razvikana turistička diva šibenske rivijere. Što je veća financijska kriza i što su turisti siromašniji, nakupci zarađuju više. Jer ako nemaju mnogo novca, umjesto u restoranima, jedu na plažama, u kampovima, u sobama i apartmanima.
Razlika u cijenama na tržnicama u Primoštenu i Vodicama nije uvjetovana ekskluzivnošću turističkog odredišta nego ponudom i potražnjom. Osim na tržnici, u Primoštenu se voće i povrće može kupiti u još samo nekoliko nevelikih trgovina, a u Vodicama ima više trgovačkih centara.
Tržnica u Primoštenu zato nema alternative, a u Vodicama cijene diktiraju trgovački lanci. No i tamo su cijene više nego u trgovinama istih lanaca u 14 kilometara udaljenom Šibeniku. Na dubrovačku tržnicu voće i povrće stiže iz okolnih mjesta. Cijene povrća su slične kao i drugdje, no voće je skupo, a turisti ga najčešće kupuju na komade.
Zagrebački plac skuplji od osječkog
Na tržnici Dolac u Zagrebu i na osječkoj tržnici rajčice i paprike su od osam kuna. Dok su u Osijeku svi krastavci za salatu po pet kuna, u Zagrebu ih se nađe po toj cijeni, no ima ih i puno skupljih.
Marelice su u Osijeku od šest do 12 kuna, a u Zagrebu su najjeftinije 12, a ima ih i za 20 kuna. I u Zagrebu i Osijeku dinje su 12 kuna, lubenice osam, grožđe 30 kuna. Smokava u Osijeku nema, a u Zagrebu su od 16 do 20 kuna.
Vezane vijesti
-
Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama.
-
Cijene hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na isti mjesec lani više su za 2,8 posto, konkretno, rastu cijene mlijeka, sira i jaja (plus 6,9 posto), povrća (3,5 posto), voća (+3,4 posto), ulja i masti (12 posto) te mesa (2,7 posto)
-
Nakon elementarnih nepogoda koje su ove godine poharale Hrvatsku, voćari, povrtlari i drugi proizvođači najavljuju skok cijena hrane i do 100 posto
-
Četiri države zapadnog Balkana u ponedjeljak su poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.
Izdvojeno
-
Na Jadranu također većinom sunčano, uz slabu do umjerenu buru. Jutra će biti svježija nego proteklih dana, a najviša dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati.
-
Igrani film "Dražen" o životu legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, u prvom vikendu prikazivanja pogledalo je 23.071 gledatelja, što je najuspješnije kino otvaranje za neki hrvatski film u posljednjih 10 godina.
-
Nakon što je u prva tri kola osvojio četiri boda, ispred zagrebačkog Dinama nalazi se možda i ključna utakmica u lovu na play-off Lige prvaka, gostovanje u Bratislavi protiv Slovana.
-
Košarkaši Zadra upisali su i sedmu pobjedu u Prvenstvu Hrvatske nakon što su u dvorani "Krešimir Ćosić" porazili Dubrovnik sa 90-79. Bila je to treća utakmica Zadra u samo šest dana i treća pobjeda.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.