Događaji

Roditelji traže rješavanje problema asistenata za djecu s poteškoćama

Roditelji traže rješavanje problema asistenata za djecu s poteškoćama

Roditelji djece s poteškoćama pobunili su se jer uoči početka nove školske godine njihovoj djeci još nisu određeni osobni asistenti u nastavi, te putem facebook stranice izvijestili da u tu svrhu nije iskorišten 31 milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda, zbog čega za 8. rujna najavljuju prosvjed na Markovu trgu.

 

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za standard, strategije i posebne programe Staša Skenžić izjavio je Hini da taj novac neće propasti već će biti iskorišten do posljednje lipe nakon što uskoro završi treća faza natječaja.

Ministarstvo je ove godine osiguralo 5,8 milijuna eura iz socijalnog fonda Europske unije za financiranje asistenata u nastavi, a natječaj na koji su se mogli javiti isključivo osnivači škola, tj. županije i općine, raspisan je u svibnju i sada je u završnoj fazi, izjavio je Hini Skenžić istaknuvši da je na natječaj stiglo više kvalitetnih prijava negoli što ima novca.

Novi natječaj

Nakon završetka natječaja Ministarstvo će tijekom rujna raspisati novi, vrijedan oko 3 milijuna kuna, namijenjen udrugama koje se bave s djecom s poteškoćama. Ukupno će tih 31 milijun kuna iz Europskog fonda i tri milijuna kuna iz proračuna Ministarstva pokriti oko 80 posto potreba za asistentima u nastavi, ustvrdio je Skenžić.

Ministarstvo je prije raspisivanja natječaja pozvalo predstavnike gradova i županija na dogovor, nakon toga održan je i info dan, a sve s ciljem da se objasne natječajni uvjeti.

Pristiglo je 40 prijava i novac će dobiti oni koji su ispunili kriterije, kaže Skenžić dodajući da je stvaranje problema oko asistenata nepotrebno.

No, facebook Inicijativa za pomoć djeci s invaliditetom i pojedine udruge tvrde da su i ove godine roditelji djece s poteškoćama dovedeni pred zid jer nema sustavnog rješenja za problem asistenata, pa ovise o tome hoće li županija ili grad u kojoj je škola dobiti novac na natječaju.

Dvije godine upozoravaju Vladu

Isto je i s natječajima za udruge, objašnjava član Inicijative Siniša Bosanac i dodaje da u nekim sredinama nema ni udruga preko kojih bi djeca dobila novac za asistente.

Već dvije godine upozoravamo Vladu da taj problem treba riješiti kroz sustav, jer kada dijete s poteškoćama dobije rješenje da može pohađati redovitu školu, onda mu treba osigurati sve potrebno, od prijevoza do asistenta u nastavi, kaže Bosanac.

Sada se asistenti finaciraju po šest kriterija, i to putem jednogodišnjih natječaja, sredstvima iz Garancije za mlade, zapošljavanjem bez zasnivanja radnog odnosa ili da ga financiraju roditelji djeteta. Nema sustavnog rješenja, nema pravilnika, nema zakonskih odredaba i to treba promijeniti, smatra Bosanac.

Kao primjer navodi Italiju gdje sva djeca s Downovim sindromom pohađaju redovitu školu i imaju asistente, a u Hrvatskoj tek nekoliko od njih tisuću, i to zahvaljujući udruzi i roditeljima.

Bosanac navodi da u Hrvatskoj ima oko 18.000 djece s različitim poteškoćama, pa bi ukupno trebalo nekoliko tisuća asistenata.

Po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta lani je kroz razne modele u školama radilo dvjestotinjak asistenata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.