Događaji

Cardiff

Ministar Kotromanović na NATO summitu u Walesu

Ministar Kotromanović na NATO summitu u Walesu

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovat će, u sklopu izaslanstva Hrvatske, na sastanku na vrhu šefova država i vlada članica Sjevernoatlantskog saveza (summit), koji se održava u Walesu 4. i 5. rujna. Summitu će prisustvovati državnici, ministri obrane i ministri vanjskih poslova iz šezdesetak savezničkih i partnerskih zemalja.

S obzirom da se Summit odvija u kompleksnom međunarodnom trenutku kojeg obilježavaju kriza u Ukrajini te uz južnu granicu NATO-a, na summitu se očekuje potvrda odlučnosti članica za jačanje kolektivne obrane Saveza te ulaganja u sposobnosti koje će jamčiti spremnost NATO-a za suočavanje sa svim sadašnjim i budućim sigurnosnim izazovima.

Fokus će biti i na potvrdi transatlantske veze Europe i Sjeverne Amerike, kao i na važnosti dostizanja potrebne razine izdvajanja za obranu te pravedne raspodjele tereta sigurnosti među saveznicima.

Summit se održava i u trenutku kada NATO privodi kraju jednu od svojih najdužih operacija - ISAF u Afganistanu. Iako ovo nije summit proširenja, očekuju se odluke koje će utjecati na nastavak politike otvorenih vrata, kao i na jačanje suradnje s partnerima diljem svijeta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.