Događaji

Međunarodi festival pršuta

U Drnišu 1. međunarodni festival pršuta

U Drnišu 1. međunarodni festival pršuta

Na Međunarodom festivalu pršuta u Drnišu, koji je danas svečano otvoren u središtu toga grada, sudjeluje 40 izlagača pršuta, suhomesnatih i drugih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Pršute izlažu njihovi proizvođači samostalno te proizvođači u sklopu Udruge istarskih pršuta i klastera "Hrvatski pršut". Osim pršuta, posjetiteljima se nudi sir, med, vino i druge delicije, a organiziran je i kulturni te sportski program.

Drniški pršut jedan je od četiri proizvoda za koji je Ministarstvo poljoprivrede od Europske komisije u veljači zatražilo registraciju oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Festival organiziraju grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, suorganizatori su Šibensko-kninska županija, Hrvatska gospodarska komora i Poljoprivredna savjetodavna služba, a pokrovitelji ministarstva poljoprivrede te poduzetništva i obrta, Hrvatska turistička zajednica i turističke zajednice Drniša i Zagreba.

Na svečanosti su među ostalima bili i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnici HDZ-a Ante Kulušić i Branka Juričev-Martinčev, šibensko-kninski župan Goran Pauk te gosti iz susjednih gradova i općina.

U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Udruge drniških pršutara Zvonimir Marin ne krijući radost što su festival uspjeli organizirati u Drnišu, "kolijevki pršuta".

Početak ozbiljne proizvodnje pršuta u drniškom kraju počinje krajem šezdestih godina prošlog stoljeća. Prva pruštana gradi se 1970. i ima kapacitet od 6000 komada. Od 1976. godine, kada PIK "Petrovo polje" djeluje u sklopu splitskoga "Mesoprometa", prvi put se pršut naziva drniškim. Nova suvremena pršutana kapaciteta 50.000 komada bila je otvorena 1981.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja rekao je kako je mnogima prva asocijacija na Drniš - pršut, delicija koja je danas njegov brend. Podsjetio je da se drniški pršut zbog svoje kvalitete našao na stolovima mnogih državnika, od austrijskih careva Franje I. i Franje Josipa, saksonskog kralja Fridriha Augusta II., do engleske kraljice Elizabete II. i predsjednika SAD-a Georga Busha mlađega.

Do Domovinskog rata organizirana proizvodnja pršuta 'narasla je' na više od 50.000 pršuta na godinu. U ratu su uništeni proizvodni kapaciteti, a nakon oslobođenja, poput feniksa, grupa poduzetnika počela je graditi manje kapacitete koji još nisu dostigli prijeratne, rekao je gradonačelnik Begonja. Vjeruje kako će biti ulagača u nove pršutane jer ima dovoljno mjesta za sve zainteresirane.

Župan Goran Pauk rekao je kako je organizacija festivala dokaz da je projekt povratka drniškog pršuta uspio. Podsjetio je kako je u strateškim razvojnim dokumentima županije od 2003. jedna od prioritetnih mjera revitalizacija tradicionalnih poljoprivrednih kultura i proizvodnja hrane. Pršut je proizvod koji je dobio svoju zaštitu i koji danas traži Europa, poručio je Pauk.

Festival je otvoren simboličnim natjecanjem tko će prvi izrezati 'fetu' pršuta, a najbrži je bio Josip Laća, voditelj Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi u Kninu. Sajam je otvoren do sutra, kad će biti proglašeni šampioni i dobitnici nagrada za kvalitetu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.