Događaji

Senator James Inhofe: Treba zaustaviti Putinovo jačanje nuklearnog naoružanja

Senator James Inhofe: Treba zaustaviti Putinovo jačanje nuklearnog naoružanja

Rusija ne samo da je prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987., nego je to učinila dok je pregovarala s američkom administracijom o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja, što pokazuje da je Bijela kuća u najboljem slučaju naivna jer ne vidi dvoličnost Rusije predsjendika Vladimira Putina, ocijenio je u utorak američki senator James Inhofe u tekstu za časopis Foreign Policy.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno pokazuje mišiće, a predsjednik (Barack) Obama na to ne odgovora. Rusija ne samo da je prekršila INF, koji su potpisali predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov 1987., nego je to učinila dok je pregovarala s Obaminom administracijom o novom START-u, sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja 2010.", napisao je Inhofe.

"Bijela kuća je u najboljem slučaju naivna jer ne vidi rusku dvoličnost, a u najgorem slučaju njezina je suučesnica", istaknuo je.

Prema State Departmentu Rusija je testirala krstareću raketu koja se lansira s tla prekršivši time INF. Nova raketa dometa između 500 i 5.000 kilometara omogućava Rusiji da zaprijeti američkim saveznicima u Europi, Bliskom istoku i istočnoj Aziji te dovodi važne mete u Kini, Pakistanu, Indiji i drugim zemljama unutar dometa nuklearnih snaga Moskve.

Razmještanje novih nuklearnih snaga na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku, nova je prijetnja sigurnosti Europe i jasna Putinova poruka da namjerava nastaviti kršiti teritorijalni integritet svojih susjeda.

Rusija je isto tako zaobišla INF razvijajući novu interkontinentalnu raketu kraćega dometa RS-26, kaže Inhofe.

Administracija je pregovarala o novom sporazumu o kontroli naoružanja s Rusima a da prije toga nije riješila potencijalno kršenje INF-a. Nije jasno zašto, navodi dalje Inhofe.

"Ruska obmana - pregovaranje o smanjenju nuklearnog naoružanja i istodobno nagomilavanje nuklearnog oružja predstavlja izravnu prijetnju SAD-u", tvrdi on.

Po njegovim riječima, sada je kasno za razgovore s Rusijom o poštivanju sporazuma i vrijeme je da se pronađu drugi načini da se odagna ta prijetnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.