Događaji

Rijeka dosegla 832 cm

Gradnju zečjeg nasipa uz Koranu u Karlovcu obišli Josipović i Milanović

Gradnju zečjeg nasipa uz Koranu u Karlovcu obišli Josipović i Milanović

Oko tisuću pripadnika interventnih službi i četiri tisuće Karlovčana angažirano je danas na gradnji 1200 metara dugačkog zečjeg nasipa

Oko tisuću pripadnika interventnih službi i četiri tisuće Karlovčana angažirano je danas na gradnji 1200 metara dugačkog zečjeg nasipa uz Koranu, u samom središtu Karlovca kako bi spriječili izlijevanje rijeke, koja je u 17 sati dosegla rekordnih 832 cm, a njen se rast očekuje sve do 20 sati.

 

Mjesto punjenja vreća i podizanja zečjeg nasipa u odvojenim su obilascima danas posjetili predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, zajedno s ministrom poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i predstavnicima Hrvaske vojske, Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Potom su obišli i poplavljena mjesta u nebranjenom jugoistočnom dijelu Karlovca.

Jadranko Perinić, ravnatelj DUZS-a, izvijestio je kako na ugroženom jugoistočnom dijelu Karlovca živi oko pet tisuća stanovnika, no da su stanovnici uglavnom odbili evakuaciju iako je u nekoliko škola sve bilo spremno za njihov prihvat. Zbog toga su samo u školi Grabrik ostala dežurstva za prihvat stanovnika koji budu tijekom noći trebali smještaj.

Predsjednik Josipović bio je i na sjednici združenog Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije i grada Karlovca, te je upoznat s doprinosom vojske u obrani Karlovca, i da će se u popodnevnim satima smanjiti broj operativnih snaga na terenu prema realnim potrebama.

Za obilaska poplavljenih naselja Josipović je izjavio kako će se šteta lako sanirati, najvažnije da su životi spašeni i da nitko nije stradao.

Premijer Milanović je nakon obilaska mjesta gradnje zečjeg nasipa izjavio da i on „više očekuje od Hrvatskih voda i države".

Naime, na novinarsku primjedbu kako je ovo u Karlovcu druga poplava ove godine i da Karlovčani od Hrvatskih voda i države u cjelini očekuju više u zaštiti svojih naselja, Milanović je rekao da i on „više očekuje od Hrvatskih voda i države".

Karlovac je grad koji treba braniti od poplave, rekao je premijer, i naglasio kako su spremni projekti vrijedni desetke i stotine milijuna kuna, i da će zaštita Karlovca biti takva kakvu imaju rijetke zemlje u Europi.

No, Milanović je napomenuo kako je dio sada poplavljenih kuća sagrađen i ilegalno, na mjestima gdje to nije bilo pametno. Takvih mjesta ima i drugdje uz rijeke, gdje ljudi riskiraju, kazao je, dodavši da će uvijek biti područja gdje se stanovnicima neće moći jamčiti zaštita.

Okolicu Karlovca je moguće braniti. Uložit će se deseci i stotine milijuna kuna, ja odgovaram za to, ali ne i za ono što je bilo prije, jer u posljednjih dvadesetak godina radilo se malo, rekao je Milanović.

Premijer je ocijenio da interventne ekipe svoj posao rade rutinski dobro, dodavši kako on nije ovdje na nekoj tehničkoj inspekciji, ali da je došao sam se uvjeriti u stanje na licu mjesta.

Na novinarsko pitanje hoće li sada svaki dan ići na teren, nizvodno od Karlovca, kako bude išao vodni val, Milanović je odgovorio da će iči "prema potrebi", ali da "nema namjeru od toga raditi paradu, kao neki". Dodao je da tu "ne misli na predsjednika Republike".

Ministar Jakovina izjavio je Hini da će se za dovršetak sustava obrane od poplava kandidirati projekt vrijedan 400 milijuna kuna za gradnju 25 kilometara nasipa.

Glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako ta investicija podrazumijeva i gradnju ustave Brodarci, zahvat na kanalu Kupa-Kupa da može prihvatiti više vode nego sada, gradnju retencije Kupčina s tri zapornice za punjenje i pražnjenje, kao i gradnju kanala Korana-Kupa da se može evakuirati suvišak vode za visokog vodostaja dalje od gradske jezgre, odnosno upravo od mjesta gdje se danas gradio 1200 metara dugačak zečji nasip.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić izvijestio je kako je na obrani od poplave diljem Hrvatske angažirano 700 vojnika, od čega u Karlovcu 150, u Sisačko-moslavačkoj županiji 450, i 100 u Pleternici, a vojska je na raspolaganje stavila jednu amfibiju i 12 čamaca.

Spremni su za evakuaciju stoke i stanovništva, ali danas za tim nije bilo potrebe. Vojna su vozila angažirana i za prijevoz vreća pijeska, kazao je general Lovrić.

Zasada je angažirano dovoljno ljudstva i opreme, a Hrvatska je vojska spremna u svakom trenutku značajno povećati taj potencijal, čak i sa dvije ili tri tisuće vojnika ako bude potrebno, naglasio je.

U obrani Karlovca danas se angažiralo, 120 vatrogasaca sa šest čamaca, 130 pripadnika policije, 15 pripadnika HGSS-a, četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a javnom pozivu s uzbunom za opću opasnost odazvalo se četiri tisuće Karlovčana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.