Događaji

Strateški plan

Varga: smanjiti unos soli na 9,3 grama na dan

Varga: smanjiti unos soli na 9,3 grama na dan
Metro-portal.hr

Strateški plan o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj od 2015. do 2019. Ministarstva zdravlja RH predviđa mnoge zahtjeve od prehrambene industrije

Smanjenje unosa soli prehranom sa sadašnjih 11,6 na 9,3 grama na dan do 2019. cilj je nedavno prihvaćenog nacrta strateškog plana o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj od 2015. do 2019., čime se Hrvatska pridružuje nastojanjima Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je večeras u Vukovaru ministar zdravlja Siniša Varga.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Vukovaru u povodu Regionalne konferencije o smanjenju unosa soli, koja se održava u sklopu 3. hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem, ministar Varga pozvao je sve da već danas počnu manje soliti hranu kako bi živjeli zdravije i imali dulji životni vijek.

Dodao je kako je dokazano da je pretjerani unos soli povezan s mnogim kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, moždanom kapi i infarktom.

Također je poručio kako na smanjenje unosa soli u prehrani ministarstvo "neće utjecati kroz regulativu, nego će tražiti da se to napravi volonterski od proizvođača hrane".

Po njegovim riječima, golemi su troškovi u zdravstvenom sustavu koji su povezani s prekomjernim unosom soli. Po unosu soli Hrvatska je na trećemu mjestu u Europi, iza Turske i Mađarske, istaknuo je Varga i dodao kako je cilj Hrvatske do 2019. godine smanjiti unos soli za 20 posto.

Izražavajući zadovoljstvo što se Hrvatska u globalni program smanjenja soli uključila nepuna tri tjedna nakon donošenja Akcijskog plana za hranu i prehranu 2014.-2020. Svjetske zdravstvene organizacije, voditelj Programa za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije Joao Breda upozorio je na potrebu aktivnog smanjivanja unosa soli.

Također je rekao kako se nada da će Hrvatska biti primjer i poticaj zemljama u regiji da reguliraju i smanje unos soli u hranu.

Strateški plan o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj od 2015. do 2019. Ministarstva zdravlja RH predviđa mnoge zahtjeve od prehrambene industrije, od obveznog označavanja udjela soli u prehrambenim proizvodima, poticanja prehrambenih tvrtaka da smanje količinu soli koju dodaju u proizvode, smanjenja količine soli u gotovoj hrani, restoranima i školskim kuhinjama do edukacije o štetnosti soli za zdravlje.

Po podatcima iznesenim na Regionalnoj konferenciji, 2013. godine na lijekove protiv povišenoga krvnog tlaka u Hrvatskoj je potrošeno 92 milijuna eura, što je 21 posto ukupnih troškova za lijekove.

Procjenjuje se da bi zbog smanjenog unosa soli za tri grama na dan bilo od 3100 do 6200 manje novih slučajeva kardiovaskularnih bolesti na godinu i od 2300 do 4700 manje smrtnih slučajeva, a uštede u liječenju hipertenzije kretale bi se od 6,14 do 21,49 milijuna eura, rečeno je večeras.

Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli održava se u sklopu 3. hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem koji se od 9. do 12. listopada održava u Vukovaru, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Osijeku u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskoga liječničkog zbora te pod pokroviteljstvom Vlade RH.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.