Događaji

Sjećanje na poginule

Ruže na grobovima vukovarskih branitelja

Ruže na grobovima vukovarskih branitelja

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, uoči sutrašnje 23. godišnjice okupacije toga grada i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, danas su u organizaciji "Vukovarskih majki" položene ruže i zapaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

"Već godinama uobičajeno polažemo ruže i palimo svijeće na grobovima poginulih i ubijenih vukovarskih branitelja, a nažalost nemamo gdje, osim kod središnjega spomen-obilježja, počast odati mnogim nestalima", rekla je predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Manda Patko, podsjećajući da se još traga za 350 nestalih Vukovaraca.

Udruga "Vukovarske majke" godinama organizira uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara polaganje ruža i paljenje svijeća na grobovima vukovarskih branitelja, a predsjednica te udruge istaknula je da su "na sutrašnji dan vrata Vukovara svakome otvorena da mirno i dostojanstveno oda počast žrtvi Vukovara".

"Ruže polažemo i svijeće palimo na grobovima svih branitelja kako nijedan grob ne bi ostao neobilježen jer ima branitelja koji su dali život za Vukovar i domovinu, a više nemaju nikoga da im položi cvijet na grob", rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, dodajući da će "Vukovarske majke" danas odati počast i prvoj predsjednici udruge pokojnoj Ani Fituš te predsjedniku udruge Ivanu Pšenici, koji je umro prošle godine.

Marija Šestan, majka nestaloga hrvatskog branitelja, položila je ruže i zapalila svijeće na grobovima nepoznatih vukovarskih branitelja kao i proteklih godina, ističući da tako odaje počast i sjeća se svojega sina i mnogih branitelja koji su poginuli ili nestali u agresiji na Vukovar.

Poželjela je da sutra nestanu svađe i prijepori oko Vukovara. "Tko god dođe da se s iskrenim srcem i poštovanjem pokloni žrtvi Vukovara, dobro je došao", rekla je Šestan.

S njom je ružama i svijećama na Memorijalnom groblju počast odala i Verica Dujić, čiji je muž nestao u vukovarskom Veleprometu i do danas nije pronađen.

"Već se dugi niz godina na isti način obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Danas smo ovdje da odamo počast poginulim braniteljima, a sutra ćemo to isto učiniti u Koloni sjećanja u koju su svi ljudi dobre volje dobro došli", rekla je Dujić.

Status Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata vukovarsko je groblje dobilo zaključkom hrvatske Vlade 2000. godine, a na njemu je, po posljednjim podatcima, pokopano 413 poginulih hrvatskih branitelja, 305 civilnih žrtava rata, 115 umrlih hrvatskih ratnih vojnih invalida, jedan umrli hrvatski branitelj te 45 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. godine ekshumirani su posmrtni ostatci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva kao podsjetnik na žrtve bezumne agresije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.