Događaji

Slovenija:

Ustoličen novi ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore

Ustoličen novi ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore

Na svečanosti u ljubljanskoj katedrali u nedjelju je ustoličen novi ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, kojega je početkom listopada ljubljanskim nadbiskupom i metropolitom imenovao papa Franjo.

Ceremoniju ustoličenja vodio je papinski nuncij u Ljubljani Juliusz Janusz, a svečanosti je prisustvovalo mnoštvo vjernika te svećenika i biskupa iz Slovenije, predstavnici biskupskih konferencija iz susjednih zemalja te predstavnici drugih vjerskih zajednica koje djeluju u Sloveniji.

Nuncij Janusz je u propovijedi naglasio da se od novoga nadbiskupa očekuje mnogo, među ostalim i ponovno vraćanje povjerenja vjernika i javnosti u Crkvu.

Svečanom ustoličenju prisustvovali su i najviši predstavnici slovenskog javnog, kulturnog i političkog života, među ostalima predsjendik Borut Pahor, premijer Miro Cerar i predsjednik parlamenta Milan Brglez.

Prije ustoličenja za nadbiskupa provedeno je i biskupsko posvećenje Zorea koji je do sada kao član franjevačkog reda bio provincijal slovenske Franjevačke provincije Svetog Križa.

Zore je rođen 7. rujna 1958. godine u Selima pri Kamniku. Studirao je filozofiiju i teologiju na teološkom fakultetu u Ljubljani. Svečane zavjete u Redu manje braće položio je 4. listopada 1984. godine, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1985.

Zore je u nekoliko svojih javnih istupa prije preuzimanja nadbiskupske dužnosti najavio da će zagovarati tolerantnost u Crkvi i društvu te se truditi oko obnove povjerenja u Katoličku crkvu koje je zadnjih godina u Sloveniji bilo poljuljano, osobito zbog velike financijske afere u mariborskoj nadbiskupiji.

Zore nasljeđuje prijašnjeg nadbiskupa Antona Stresa, koji je prije godinu i pol na savjet Vatikana dao ostavku, a ljubljansku nadbiskupiju u međuvremenu je privremeno vodio biskup Novog Mesta Andrej Glavan kao apostolski administrator.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.