Događaji

Nove akcije spašavanja

Helikopteri iz Zemunika u spašavanju pacijenata

Helikopteri iz Zemunika u spašavanju pacijenata

Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a iz Zemunika je tijekom proteklog vikenda bila angažirana u akcijama hitnog zbrinjavanja pacijenata, javlja MORH

U subotu, 22. studenoga, prevezla je tako pacijenta s otoka Raba u KBC Rijeka, a dan iza, u nedjelju, poletjela iz Divulja i prevezla dvoje pacijenata s Malog Lošinja također u KBC Rijeka, izvijestili su iz MORH-a.

Inače, tijekom minulog vikenda u područje operacije potpore miru NATO-a na Kosovu KFOR (Kosovo Force) upućen je prvi dio snaga 17. kontingenta Oružanih snaga RH (HRVCON). Kontingent čini 18 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom iz HRZ i PZO-a.

Njima će se u narednim danima priključiti i preostali dio pripadnika kontingenta. Ovo je jedina operacija u kojoj OS RH, uz ljudstvo sudjeluju i sa zrakoplovnom tehnikom, s dva helikoptera Mi-171 Sh. Novim kontingentom hrvatskih snaga zapovijeda bojnik Stjepan Stepić, pilot helikoptera Mi-171 SH iz Zemunika, tj. 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Temeljna je zadaća HRVCON-a u operaciji KFOR prijevoz snaga, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem operativnog zapovjednika. Posade provode i izviđanja ključnih točaka u području operacije za potrebe Zapovjedništva KFOR-a, a kroz navedene aktivnosti uvježbavaju se i pripadnici KFOR-a za zračni transport.

Uz pripadnike 17. HRVCON-a, u područje operacije KFOR, upućen je i radni tim OS RH na čelu s načelnikom stožera i zamjenikom zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadnim generalom Miroslavom Kovačem. Tijekom radnog posjeta brigadni general Miroslav Kovač susreo se sa zapovjednikom MNBG-E, ujedno i zapovjednikom Camp Bondsteela (CBS), pukovnikom Clinton Bakerom, te s načelnikom stožera KFOR-a, brigadnim generalom Michaelom L. Scholesom.

Tom je prigodom pukovnik Clinton Baker upoznao je članove radnog tima OS RH s trenutnim zadaćama u području operacije KFOR, kao i s planovima operacije KFOR u budućnosti. Michael L. Scholes naglasio je kako je letačko osoblje HRVCON-a KFOR uvijek spremno izvršavati sve zadaće operacije pravovremeno i u potpunosti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.