Događaji

Udruga Prijatelji životinja

Prijatelji životinja traže novo sklonište za napuštene životinje u Karlovcu

Prijatelji životinja traže novo sklonište za napuštene životinje u Karlovcu

Udruga Prijatelji životinja otvorenim je pismom u četvrtak od vodstva Grada Karlovca zatražila osnivanje modernog skloništa za napuštene životinje te rješavanje problema, kako tvrde, netransparentnosti rada te nezakonitog udomljavanja životinja u karlovačkoj tvrtki CRPK, odnosno njenom skloništu u Utinji.

Udruga predlaže Gradu raskidanje ugovora "s profiterskom tvrtkom CRPK" te da u suradnji s drugim lokalnim jedinicama sufinanciraju moderno gradsko sklonište za napuštene životinje, u kojem se psi neće usmrćivati nakon 60 dana i koje će raditi sukladno zakonu.

"U interesu je Grada Karlovca da umjesto rasipanja novca poreznih obveznika na dugogodišnju problematičnu suradnju s tvrtkom CRPK, koja opetovano krši zakone i zanemaruje dobrobit životinja, usmjeri taj novac u pravo sklonište za životinje do njihova udomljenja", piše u otvorenom pismu predsjednik udruge Luka Oman.

Osobito neprimjerenom i neupućenom ocjenjuje nedavnu izjavu zamjenice karlovačkog gradonačelnika Marine Kolaković da nije uloga grada nego ljubitelja životinja da podižu svijest građana o odgovornom odnosu prema kućnim ljubimcima i razvijaju načine udomljavanja.

"Psi su žrtve neodgovornih građana, a ne krivci koje treba kažnjavati. Zakon o zaštiti životinja jedinicama lokalne ili područne samouprave propisuje, uz obavezu izgradnje i financiranja skloništa, i organiziranje informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje i obavezu poticanja zaštite životinja, te edukaciju građana kroz razvijanje svijesti javnosti, a osobito mladih o zaštiti životinja", navodi u pismu.

Prijatelji životinja poručuju zamjenici gradonačelnika da "problem napuštanja životinja nije problem suosjećajnih pojedinaca, nego problem cijele zajednice". Upozoravaju da Grad Karlovac godinama financira privatnu tvrtku za sklonište za životinje, a da ne reagira na učestale prijave građana i udruga da ta tvrtka radi pod sumnjivim okolnostima, da njezin rad nije transparentan, da ne ispunjava uvjete propisane zakonom, da postoje dokazi dokumentirani fotografijama o lošem stanju pasa u skloništu i kršenju zakona.

Karlovac za napuštene pse izdvaja godišnje oko milijun kuna, ali Prijatelji životinja naglašavaju da se taj novac ne izdvaja za pse, a nezadovoljni su i radom veterinarske inspekcije. Napominju da su nedavno Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede uputili pritužbu na rad Grada i veterinarske inspektorice Branke Horvatić, "da ne djeluju u smislu zaštite životinja, nego zaštite profiterskih interesa tvrtke CRPK", tražeći reviziju rada tog skloništa.

Iz Grada Karlovca stigao je odmah i odgovor da je Grad ispunio sve propisane obveze vezane uz zaštitu i zbrinjavanje napuštenih životinja, te kako nije točno da podupiru netransparentan rad tvrtke CRTK, s kojom je putem javnog natječaja sklopljen ugovor na razdoblje od četiri godine.

Uz napomenu da Sklonište u Utinji koriste i druge jedinice lokalne samouprave s područja Karlovačke županije, Grad Karlovac obećava da će uložiti napor da se što prije poprave uvjeti u skloništu, a nadaju se da će u tome Karlovcu pomoći i spomenute ostale općine i gradovi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.