Događaji

J. Koreja predložila

J. Koreja predlaže međukorejske pregovore u siječnju

J. Koreja predlaže međukorejske pregovore u siječnju

J. Koreja predložila je u ponedjeljak Sj. Koreji razgovore na visokoj razini o bolnom pitanju okupljanja obitelji razdvojenih ratom.

Do inicijative dolazi dok je Pjongjang pod pritiskom zbog ljudskih prava i informatičkog piratstva Sony Picturesa.

Ryoo Kuhl-Jae, južnokorejski ministar ujedinjenja zadužen za sjevernokorejske poslove, izrazio je spremnost na konferenciji za tisak za susrest s predstavnicima sjevernokorejskog režima kako u Seulu tako i u Pjongjangu.

Ministar je dodao kako se nada da će Sj. Koreja odgovoriti na taj prijedlog. "Spremni smo razgovarati o svim temama od obostranog interesa", kazao je ministar koji je istaknuo da je službeni prijedlog o nastavku pregovora upućen sjevernokorejskom kolegi Kim Yang-Gonu.

Uz pitanje o obiteljima, ministar je naglasio da bi se pregovori mogli voditi i o organizaciji događaja oko obilježavanja 70. obljetnice podjele poluotoka do koje je došlo krajem Drugog svjetskog rata 1945., pet godina prije Korejskog rata (1950.-1953.).

"Potreban nam je dijalog i suradnja u provedbi tih planova", kazao je on. "Nadam se da bi pregovori mogli ublažiti bol odvojenih obitelji prije nove lunarne godine", kazao je on referirajući se na proslavu 19. veljače.

Prethodni službeni razgovori dviju Koreja održani su u veljači. Omogućili su susret obitelji, ali je isti prekinut zbog novih vojnih napetosti.

Dvije susjedne države odlučile su u listopadu nastaviti razgovore po završetku rijetkog i neočekivanog posjeta Seulu trojice čelnika sjevernokorejskog režima.

Zbog pograničnih sukoba, međutim, do dijaloga nije došlo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.