Događaji

Stotine sirijskih zatvorenika četvrti dan štrajkaju glađu

Stotine sirijskih zatvorenika četvrti dan štrajkaju glađu
Thinkstockphotos/Ilustracija

Više od tisuću zatvorenika u sirijskome gradu Homsu, koji su zatočeni većinom zbog priziva savjesti, počelo je štrajk glađu kako bi skrenuli pozornost na zlostavljanje i dugotrajni zatvor bez suđenja, izvijestio je u utorak sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

 

"Više od 1000 osoba štrajka glađu već četiri dana", rekao je u telefonskom razgovoru sa zaposlenikom SOHR-a zatvorenik koji se predstavio pod pseudonimom Homsi.

"Želimo svoju slobodu. Neki su ovdje osuđeni na 30 godina zatvora isključivo zato što su mirno prosvjedovali. Drugi su zatvoreni bez ikakva suđenja", rekao je Homsi.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava redovito optužuju režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog masovnog bezrazložnog zatvaranja ljudi pod lažnim optužbama.

SOHR procjenjuje da je od početka mirnih prosvjeda 2011., koji su prerasli u pobunu i građanski rat, zatvoreno oko 200.000 ljudi.

Sirijski zatvori poznati su po mučenjima i lošem postupanju prema zatvorenicima. U nedavnu izvješću Opservatorija stoji da je ondje od 2011. umrlo oko 12.000 zatvorenika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.