Događaji

Sirhan Sirhan ostaje u zatvoru zbog ubojstva Roberta Kennedyja

Sirhan Sirhan ostaje u zatvoru zbog ubojstva Roberta Kennedyja
Thinkstockphotos/Ilustracija

Sirhan Sirhan, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja nije uspio uvjeriti saveznu sutkinju da ga oslobodi jer je nedužan.

 

Američka sutkinja Beverly Reid O'Connell u Los Angelesu rekla je da Sirhan "nije uspio dokazati svoju nedužnost".

Sirhan je u svibnju 2000. podnio molbu za oslobađanje služeći se institutom "habeas corpus".

Danas 70-godišnji Sirhan bio je srušen na tlo i savladan s vatrenim oružjem u rukama pošto je Kennedy bio nastrijeljen 5. lipnja 1968., u hotelu Ambassador u Los Angelesu. Ubojstvo se dogodilo nakon što je Robert Kennedy na unutarstranačkim izborima izborio kandidaturu da se za demokrate natječe na predsjedničkim izborima. Kennedy je idućeg dana umro od zadobivenih rana.

Sirhan je 1969., bio osuđen na smrt no kazna mu je zatim preinačena u doživotni zatvor jer Kalifornija nema smrtnu kaznu. Godine 2011., molba za oslobađanje bila mu je odbačena 13. put. Sada služi kaznu u državnom zatvoru u San Diegu.

Zahtjev za Sirhanovo puštanje iz zatvora njegova obrana temelji na tvrdnji da on fizički nije bio u poziciji ispaliti smrtonosni hitac te da za Kennedyjevu smrt može biti odgovoran drugi strijelac i drugo oružje.

Sutkinja je međutim presudila da ti argumenti nisu dovoljno čvrsti.

"Podnositelj žalbe ne niječe da je ispalio osam metaka" iz smočnice hotela Ambassador, napisala je O'Connell.

Robert Kennedy bio je američki senator New Yorka kada je umro u dobi od 42 godine. Njegov stariji brat John F. Kennedy, bivši američki predsjednik, imao je 46 godina kada je ubijen u studenome 1963.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.