Događaji

Meteorologija

Vakula: prave zime gotovo i nismo imali

Vakula: prave zime gotovo i nismo imali

Meteorolog Zoran Vakula komentira vremenske prilike u siječnju te donosi prognozu za proljeće

Premda smo od 1. prosinca i klimatološkog računanja zime imali kojekakvih vremenskih događanja - i kiše, i snijega, i bure i juga, i relativno visoke i niske temperature, pa i rekordnih vrijednosti nekih meteoroloških elemenata, ljubitelji dugotrajne hladnoće, kao i obilnog snijega, ostali su razočarani. To će, još i više, biti i sljedećih dana, posebice danas i sutra, kada će najviša temperatura zraka gotovo diljem Hrvatske biti iznad 10°C. Štoviše, većinom čak oko proljetnih 15! Primjerenijih početku travnja, a ne sredini siječnja. Stoga i ne treba čuditi ako se u nekim mjestima izmjeri i rekordno visoka temperatura zraka za ovaj dio godine.

I dalje toplo


Od nedjelje će biti malo hladnije, ali i dalje relativno toplo. Relativno toplo bit će i u sljedećem tjednu, ali ipak ne kao u ovome. Pritom će minusi, čak i u unutrašnjosti, i dalje biti rijetki, i ne odviše izraženi. Oblaci će onemogućavati znatnije snižavanje temperature tijekom noći i jutra, ali i veliki porast poslijepodnevnih vrijednosti. No, omogućavat će česte, srećom većinom ne i obilne oborine, pa je nezahvalno izdvojiti dan u kojem barem ponegdje neće biti kiše, pri čemu su mjestimice na Jadranu mogući i obilniji pljuskovi, a u najvišem gorju može biti i snijega, najavljuje Zoran Vakula u svojoj prognozi na HRT-u.

Najhladnije već iza nas?

Prvi je dio zime diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao, štoviše, ponegdje, kao primjerice na postajama Zagreb Maksimir i Rijeka, među 5-6 najtoplijih u povijesti mjerenja, od sredine prošloga stoljeća.

Naravno, ne može se još tvrditi kako je hladno razdoblje, koje smo imali potkraj prošle godine i početkom ove - najhladnije ove zime, ali se može s umjerenom, pa i velikom vjerojatnošću prognozirati, kaže Vakula, kako se dugotrajnije hladnije razdoblje od toga, do kraja veljače ne očekuje.

Dapače, prognoze za sljedeća četiri tjedna upućuju na zaključak o barem prosječnoj temperaturi zraka, većinom čak i malo višoj od prosjeka, ali ipak ne tako visokoj kakvu smo imali prošlih dana.

I proljeće i ljeto - relativno toplo

Ni dugoročnije prognoze - za proljeće, te lipanj i srpanj, na daju zamjetniju mogućnost dugotrajnog hladnog razdoblja koje bi prouzročilo da neko od tromjesečja, pa čak i pojedini mjesec, u većini Hrvatske bude hladniji nego je uobičajeno.

Ipak, zaključuje Vakula, za podrobnije i pouzdanije prognoze moguće ekstremno visoke, ili niske, temperature tijekom ljeta odviše je rano bilo što reći.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.