Događaji

Zaključak:

Dan mimoze: Žene trebaju češće na pregled kod ginekologa

Dan mimoze: Žene trebaju češće na pregled kod ginekologa

U Zadarskoj županiji na jednog ginekologa dolazi devet tisuća žena te je u tim uvjetima jako teško raditi i obavljati dobru preventivu, upozorio je jučer predsjednik Lige protiv raka Zadar dr. med Branko Dukić, na obilježavanju 8. Dan mimoze, nacionalnog dan borbe protiv raka vrata maternice, piše Narodni list

-Ovom akcijom želimo žene potaknuti da što više paze na svoje zdravlje. Rak vrata maternice se u Hrvatskoj se javlja kod oko 400 žena, a 100 žena umre. U Zadarskoj županiji godišnje otkrijemo 10 do 15 invazivnih karcinoma. Prevencija je jako bitna. Ovo je jedini rak koji se otkriva PAPA testom. Kod žena koje idu redovito na ginekološki pregled otkriju se početne promjene koje se uspješno liječe, kaže Dukić te dodaje:

-Primjećujemo kako smo ovom našom akcijom povećali svijest kod žena iako je posjećenost žena ginekologu u Zadru još uvijek mala, oko dvadeset posto. Želja nam je da se to digne na sedamdeset posto kako bi početne oblike raka vrata maternice uspješno liječili. Međutim za to treba i više primarnih ginekologa.

Glavne poruke javno zdravstvene akcije bile su Edukacija - Naučite sve što možete, pitajte svoga liječnika! Cijepljenje - Zaštitite se od bolesti koje uzrokuju HPV! Probir - Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

Liga protiv raka Zadar postavila je danas na Narodnom trgu štand na kojem su se dijelili promotivni materijali, grančice mimoze i prikupljala sredstva u humanitarne svrhe za potrebe opremanja Onkološkog odjela dnevne bolnice na poliklinici Zadar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.