Događaji

Europski dan zaštite osobnih podataka

Lani u Zadarskoj županiji 14 slučajeva krađe identiteta

 Lani u Zadarskoj županiji 14 slučajeva krađe identiteta

Na području Zadarske županije lani je zabilježeno 14 slučajeva krađe identiteta, a prema podacima PU zadarske u 12 slučajeva su otkriveni počinitelji koji su se služili tuđim osobnim podacima.

 

Osim policiji, građani se mogu obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka, ukoliko sumnjaju u krađu svojih osobnih podataka, piše Narodni list.

Pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno kao danas, kada su naši osobni podaci svugdje prisutni - na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje. 

Kako bi aktualnu temu o krađi identiteta, te o zaštiti osobnih podataka i privatnosti približila javnosti, danas je organiziran i Dan otvorenih vrata Agencije za zaštitu osobnih podataka, od 10 do 15 sati, u Martićevoj 14, u Zagrebu.

Zaštita osobnih podataka u Republici Hrvatskoj te nadzor nad prikupljanjem, obradom i korištenjem osobnih podataka uređuje se Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Svrha zaštite osobnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zaštita osobnih podataka u Hrvatskoj osigurana je svakoj fizičkoj osobi bez obzira na državljanstvo i prebivalište te neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.