Događaji

Ocijenili visoki srbijanski dužnosnici

Srbija: Nikolić i Dačić brane načelnika glavnog stožera

Srbija: Nikolić i Dačić brane načelnika glavnog stožera

Napadi na načelnika glavnog stožera Vojske Srbije (VS) generala Ljubišu Dikovića pokušaj su rušenja kredibiliteta i destabiliziranja vojske i Srbije kao države, ocijenili su u petak visoki srbijanski dužnosnici nakon što je dan prije nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) dovela načelnika stožera u vezu s ratnim zločinima na Kosovu.

Predsjednik Tomislav Nikolić primio je danas generala Dikovića poslije jučerašnjih optužbi FHP-a da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad albanskim civilima 1999. godine, a u priopćenju iz Nikolićeva ureda istaknuto je da su napadi na načelnika glavnog stožera "pokušaj diskreditacije i destabilizacije" vojske.

Nikolić je, kako se navodi, ocijenio kako "postoje pojedini krugovi kojima nije u interesu da Srbija bude moderna, razvijena država" i zato "žele po svaku cijenu izazvati nestabilnost u Srbiji i vratiti u kaos iz kojeg je počela izranjati". Upravo tome služe orkestrirani napadi na brojne državne institucije, a sada i na VS, ocijenio je srbijanski predsjednik u razgovoru s načelnikom glavnog stožera Vojske Srbije.

U priopćenju se dodaje da su Nikolić i Diković razgovarali o spremnosti vojske i budućim koracima njezine modernizacije, a Nikolić je ocijenio i da "podmukla kampanja protiv VS, koja je počela još prošle godine nakon velike parade povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u 2. svjetskom ratu, neće uspjeti poljuljati povjerenje građana u svoju vojsku".

Reagirao je i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenivši da navodi o umiješanosti načelnika glavnog stožera VS u ratne zločine na Kosovu "imaju za cilj slabljenje vojske i države Srbije".

Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade, kazao je kako "stalno ponavljanje nikada dokazanih optužbi protiv načelnika glavnog stožera nanosi veliku štetu" vojsci i državi, istaknuvši da je vojska "jedan od stupova stabilnosti Srbije, ali i važan čimbenik regionalnog mira i stabilnosti".

Odvjetnik načelnika glavnog stožera VJ Đuro Čepić rekao je da su optužbe na račun njegova klijenta "grube neistine" i da će se sve pojedinosti dokazati na sudu te da se radi o "neutemeljenim optužbama".

"I 2012. godine je Fond za humanitarno pravo iznio je niz optužbi, a ročište u tom slučaju bit će održano 15. veljače. FHP je nudio nagodbu u tom slučaju, ali smo mi to odbili jer želimo sudsku presudu. Sad se to ponavlja, a sve ovo smatramo napadom na Dikovića i Vojsku Srbije", izjavio je medijima Čepić.

Nevladina udruga Fond za humanitarno pravo (FHP) priopćila je u četvrtak u Beogradu da posjeduje dokumente koji u izravnu vezu s ratnim zločinima na Kosovu dovode načelnika glavnog stožera Vojske Srbije generala Ljubišu Dikovića i zatražila od državnog tužiteljstva da što prije pokrene istragu.

Predstavljajući dossier Rudnica o masovnoj grobnici u istoimenom mjestu kod Raške, na jugu Srbije, izvršna direktorica FHP-a Sandra Orlović ustvrdila je na tiskovnoj konferenciji kako dokumenti koje posjeduje ta udruga ukazuju da je general Ljubiša Diković izravno odgovoran za zločine u kosovskim selima Rezala i Staro Čikatovo, te za skrivanje tijela žrtava u masovnoj grobnici na području Raške, u kojoj su nađena tijela 52 ubijena civila. U dossieru se, među ostalim, nalaze podaci i dokazi o četiri zločina pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i MUP-a tijekom travnja i svibnja 1999. godine na Kosovu, u kojima su ubijeni civili - kosovski Albanci čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice u Rudnici prošle godine.

Srbijansko ministarstvo obrane (MO) oštro je u osudilo tvrdnje FHP-a i ocijenilo da je riječ o "nastavku orkestrirane kampanje protiv sustava odbrane Republike Srbije", te naglasilo kako "ministar odbrane Bratislav Gašić pruža bezrezervnu potporu generalu Dikoviću" i podsjeća da je sličnih optužbi iz FHP-a bilo i 2011. kad je Diković imenovan za načelnika glavnog stožera. "Zbog takvih optužbi general Diković je 2012. godine podnio tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i (tadašnje predsjednice FHP) Nataše Kandić, a proces je u tijeku", navedeno je u priopćenju MO.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.