Događaji

Posebna socijalno-medicinska dimenzija

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece i mladih

U povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače, ove će godine u organizaciji udruge Krijesnica djecu i mlade koji se liječe u KBC-u Zagreb i Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj posjetiti mladi koji su u djetinjstvu i sami bili liječeni i uspješno pobijedili rak.

Mlade Krijesnice, kako su ih nazvali, sudjeluju u subotu zajedno s volonterima udruge i u povorci na glavnom Zagrebačkom trgu, kako bi ukazali na važnost potpore djeci koja se bore s tim teškim bolestima.

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece i mladih, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine, te limfoma. No, unatoč tim teškim dijagnozama, zahvaljujući golemom napretku u liječenju, između 70 i 80 posto mališana uspješno pobijedi bolest. Prema statistikama, od desetero oboljele djece izliječi se više od sedmoro.

Podaci iz Registra za rak pokazuju da najviše djece od malignih bolesti oboljeva u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Iako su maligne bolesti u dječjoj dobi rijetke, one su drugi uzrok smrtnosti u djece. Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, uzrokuju traume i poteškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju.

Zoran Cipek, predsjednik udruge Krijesnica koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima ističe kako su u javnosti još uvijek prisutne predrasude da je maligna bolest zarazna i neizlječiva, pa čak i da su postupci roditelja uzrokovali bolest djeteta.

Cipek je kritičan prema dosadašnjim zdravstvenim administracijama jer do danas nisu uspostavile kvalitetni sustav liječenja djece s malignim bolestima već su, tvrdi, najviše na poboljšanju skrbi napravili nevladine udruge i građani.

Djeca se, kaže, i dalje liječe u neadekvatnom prostoru, poput hematoonkološkog odjela u Klaićevoj bolnici, a u ustanovama nedostaje subspecijalista pedijatrijske onkologije, medicinskih sestara, kliničkih psihologa i radnih terapeuta.

"Govorimo da smo zemlja koja pripada naprednom dijelu svijeta, a još uvijek nemamo riješenu palijativnu skrb za djecu, pa nam djeca umiru u krajnje nehumanim uvjetima", kaže Cipek.

Četrnaest udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti pozvalo je u četvrtak zdravstvenu administraciju da hitno pristupi uređenju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i definira početak uređenja centra u Osijeku koji bi skrbio za djecu s malignim bolestima na području Slavonije.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je petak da je trenutno najizglednije da Dječja bolnica u Klaićevoj preseli u novu zgradu koja bi se gradila na južnoj parceli zemljišta Kliničke bolnice Dubrava, a do njezina dovršetka moguće je da Odjel dječje onkologije preseli u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Kako bi se poboljšali uvjeti za liječenje djece oboljele od malignih bolesti s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, 2012. godine otvoren je novouređeni Odjel za hematologiju i onkologiju U KBC-u Rijeka, dok je 2013. u KBC-u Split otvorena dnevna bolnica za liječenje djece s tumorima s područja Splitsko-dalmatinske županije i šire regije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.