Događaji

PGŽ je centar osnovala tijekom provedbe projekta HAZADR

Rijeka: Predstavljen program rada centra za reagiranja na onečišćenja mora

Rijeka: Predstavljen program rada centra za reagiranja na onečišćenja mora

Program rada novoosnovanog "Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora" predstavljen je u utorak na sastanku na kojemu su, osim osnivača iz Primorsko-goranske županije (PGŽ), sudjelovali i predstavnici partnera iz ostalih šest priobalnih županija.

PGŽ je centar osnovala tijekom provedbe prekograničnog projekta "HAZADR - jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetenim tvarima na Jadranu". Centar je osmišljen kao ustanova koja će djelovati na području svih jadranskih županija i država, na poboljšanju pripravnosti i sposobnosti reakcija institucija i interesnih skupina koje su uključene u nacionalne ili regionalne sustave intervencija na moru.

Početna sredstva za uspostavu centra osigurana su iz projekta HAZADR, a buduće financiranje predviđa se doprinosima osnivača, drugih hrvatskih priobalnih županija, teritorijalnih ili regionalnih samouprava, te vlasti zemalja partnera - Albanije, Italije, Crne Gore i Slovenije.

Vodeći partner projekta HAZADR je talijanska regija Puglia, a u partnerstvo je uključeno pet europskih država s ukupno 13 partnera. S hrvatske strane partneri su Istarska, Primorsko-goranska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija te Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je kako se na sastanku razgovaralo kako proširiti suradnju na zajedničkom radu centra, u korist svih jadranskih županija. "Rizici koje imamo su i rizici u svim županijama", naglasio je. Upravo zbog rizika koji prijete onečišćenju mora njegova se županija, dodao je, i učlanila u prekogranični projekt HAZADR, dok je iz resornog ministarstva najavljeno da će se novelirati zakonska rješenja koja će dati veća ovlaštenja postojećim centrima za onečišćenja mora.

Osnivanje centra pozdravio je i zamjenik šibensko-kninskog župana Zoran Smolić, najavivši aktivno sudjelovanje njegove županije u radu centra, njegovo sufinanciranje, sve kako bi se naučili preventivi i kako se ponašati u akcidentnim situacijama.

Privremeni ravnatelj centra Vedran Martinić rekao je da je centar usmjeren prije svega na edukaciju, jer intervencije s tehnologijom, bez stručno osposobljenih ljudi, ne mogu uspjeti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.