Događaji

Novi zakon

Ministri pravosuđa EU-a u lipnju dogovaraju zaštitu podataka

Ministri pravosuđa EU-a u lipnju dogovaraju zaštitu podataka

Ministri pravosuđa zemalja članica EU-a odlučili su u petak da će se u lipnju okupiti na posebnom sastanku kako bi dogovorili nova pravila za zaštitu podataka s obzirom na razvoj interneta.

Novi zakon bi trebao spriječiti da osobni podaci građana EU-a napuste europski prostor bez njihova izričitog pristanka. Povjerenica za pravosuđe u prethodnoj Komisiji Viviane Reding predlagala je uvođenje europskih sankcija u visini do dva posto prometa za tvrtke poput Googlea ili Facebooka u slučaju da krše europske propise. Europski parlament je to podržao i predlaže da se sankcije povećaju na čak 5 posto prometa tih firmi na svjetskoj razini.

S obzirom na brojna razilaženja po tom pitanju između zemalja članica, što se pokazalo i na raspravi u petak, odlučeno je da se tome posveti poseban sastanak u lipnju u Luxembourgu.

Riječ je o cijelom zakonskom paketu koji sadrži desetak propisa, a oko nekih je već postignuta načelna suglasnost, poput dogovora o uspostavi "one-stop-shopa" na europskoj razini koji bi nadzirao kako tvrtke poput Amazona, Googlea i Facebook primjenjuju pravila kod prekograničnog prijenosa privatnih podataka, prikupljenih u više zemalja članica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.