Događaji

Osječko Gradsko društvo Crvenog križa

Osječki Crveni križ lani prikupio rekordne zalihe krvi

Osječki Crveni križ lani prikupio rekordne zalihe krvi

Osječko Gradsko društvo Crvenog križa (GDCK) prošle je godine ostvarilo rekordne rezultate u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, a iznimni su napori uloženi u prikupljanje pomoći poplavom ugroženim područjima, istaknuli su u četvrtak predstavnici toga Društva.

Ravnatelj osječkog GDCK-a Marko Đukić izvijestio je na konferenciji za novinare da je u prošlogodišnjim akcijama prikupljeno 9.269 doza krvi, što je najviše od početka provođenja takvih aktivnosti. Plan je premašen za 17 posto, a od ukupnog broja davatelja je njih 11,5 posto dalo krv prvi put.

U aktivnosti pomaganja poplavom ugroženima bilo je uključeno 450 volontera, a prikupljeno je, uz ostalo, 46 tona pitke vode, 22 tone prehrambenih proizvoda, 44 tone odjeće i 13 tona proizvoda za higijenu, dodao je Đukić.

Osječki Crveni križ je, uz brojne aktivnosti na području zdravstvenog odgoja, prevencije ovisnosti i pretilosti, prošle godine ostvario projekt "Trening za trenere-priprema timova prve pomoći", za predstavnike Afganistana, Maroka, Palestine i Tunisa.

Đukić je kao novost najavio osnivanje tvrtke "Centar društvenog poduzetništva", u suvlasništvu gradskog i županijskog Crvenog križa, koja će se baviti programima i projektima u objektima osječkog Crvenog križa, moći će sudjelovati na natječajima za bespovratna sredstva europskih fondova, a eventualnu dobit koristit će za daljnji razvoj društvenog poduzetništva.

Predsjednik osječkog GDCK-a Aleksandar Včev kazao je kako će se, u suradnji s osječkim Medicinskim fakultetom i Hrvatskim društvom za integrativnu medicinu, u Orahovici osnovati nacionalni centar za integrativnu medicinu. Cilj osnutka ustanove je pružanje integriranih oblika liječenja pacijenata, koji uključuju klasičnu, alternativnu i komplementarnu medicinu te znanstveno pručavanje učinaka takvog liječenja, rekao je Včev.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.