Događaji

Ministar Kotromanović s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Demollijem

Ministar Kotromanović s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Demollijem

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas, 24. ožujka 2015. godine, u službeni posjet izaslanstvo Kosovskih snaga sigurnosti, predvođeno ministrom Hakijem Demollijem.

Na sastanku je potpisan Plan bilateralne obrambene suradnje između Ministarstva obrane RH i Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti.

Dvojica ministara razgovarali su o intenziviranju bilateralne obrambene suradnje, posebno na području vojne izobrazbe i obuke. Uz dosadašnje sudjelovanje pripadnika kosovskih snaga sigurnosti na nekoliko tečajeva u Središtu za međunarodne vojne operacije, kosovskoj strani ponuđeno je školovanje i na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski", priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Kotromanović je istaknuo da Hrvatska i Kosovo imaju odlične političke odnose. „Drago mi je da nastavljamo odličnu suradnju između Hrvatske i Kosova, intenzivirat ćemo suradnju posebno na području izobrazbe, a dvojica kosovskih kadeta slijedeće akademske godine imat će prilike studirati na novim vojnim sveučilišnim studijskim programima", rekao je Kotromanović.

Kosovski ministar Demolli zahvalio je na potpori koju Ministarstvo obrane i Republika Hrvatska pružaju Kosovu, osobito Ministarstvu Kosovskih snaga sigurnosti, izrazivši zadovoljstvo visokom razinom suradnje dvaju ministarstava. „Tijekom razgovora dobili smo potporu Hrvatske u našim euro-atlantskim težnjama. Naše ministarstvo je jedno od najmlađih, stoga nam je potpora i savjeti koje dobijemo od hrvatskog ministarstva obrane vrlo značajna", zaključio je ministar Demolli. Dvije strane razmijenile su iskustva u području međunarodne obrambene suradnje i euroatlantskih integracija. Također, istaknute su mogućnosti za vojno-industrijsku suradnju između dviju zemalja, te je kosovskoj delegaciji upućen poziv na Jadransku i zrakoplovnu izložbu naoružanja i opreme „ASDA 2015", koja će se održati u travnju ove godine u Splitu. Sastanak dvojice ministara bio je prilika i da se izmijene mišljenja o reformama obrambenog sektora dviju zemalja. Ministar Kotromanović je kosovskog kolegu upoznao s reformskim procesom u OS RH, spomenuvši donošenje Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje 2015. - 2024., kojim je definiran ustroj i razvoj Oružanih snaga te opremanje i modernizacija.

„Kosovske snage sigurnosti se nalaze u procesu transformacije i namjera Hrvatske je da našim prijateljima u tom smislu pružimo potrebnu potporu", naglasio je ministar Kotromanović. Ministri Kotromanović i Demolli razmijenili su stavove o sigurnosnoj političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi. U cilju osiguranja trajne stabilnosti Jugoistočne Europe istaknuta je potpora zemljama aspiranticama na putu prema euro-atlantskim integracijama. Naglašeno je da Hrvatska podupire regionalnu suradnju i želju kosovske strane za pristupanjem Američko-jadranskoj povelji, koja je jedan od najsnažnijih alata za realizaciju aspiracija zemalja regije za članstvo u NATO.

U tom kontekstu je potvrđeno da će Hrvatska nastaviti podupirati Republiku Kosovo i zauzimati se za integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija te će aktivno podupirati kosovsku euroatlansku orijentaciju i realizaciju perspektive članstva u EU i NATO-u te spremnost Republike Kosovo za provedbu strukturnih reformi. Razgovaralo se i o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (Kosovo Force - KFOR), u koju su uključene od srpnja 2008. godine, sukladno Odluci Hrvatskog sabora. Trenutno je u operaciji KFOR 17. HRVCON od 24 pripadnika i dva helikoptera. Rotacija 18. HRVCON-a započela je jučer, 23. ožujka i završit će 30. ožujka 2015. godine. U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, planiran je posjet kosovskog izaslanstva Uredu Predsjednice RH i Hrvatskom saboru, dodaje se u priopćenju MORH-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.