Događaji

Veliki oprez

HGSS upozorava na opasnost od lavina

HGSS upozorava na opasnost od lavina

Veća količina novog snijega koji je pao posljednjih dana na Biokovu, Dinari i Kamešnici, uz najavljeno zatopljenje, povećava mogućnost stvaranja lavina te ističemo potrebu velikog opreza, objavio je HGSS na svojim internetskim stranicama.

 

Ističemo najvažnije temeljne sigurnosne savjete, a za što je potrebno mnogo učenja, vježbe i iskustva:

1. Nakon obilnijih sniježnih padalina (20 cm i više) valja 2-3 dana nakon prestanka padalina odustati od izleta u viša i strmija brda, kako bi se lavine ispadale ili se novi sniježni pokrivač vezao uz podlogu i teren postao sigurniji.

2. Padaline od preko 20 cm novog snijega mogu biti dovoljne za nastanak lavina. Novi snijeg visine pola metra ili više, a pogotovo od blizu jednog metra, govori o neposrednoj opasnosti od katastrofalnih lavina.

3. Nagibi dovoljni za nastanak lavina su svi preko 20o nagiba, a najopasnije su padine između 30 i 45o nagiba.

4. Šumovite padine ne moraju biti sigurne. Lavine novog rastresitog snijega mogu lako proći i kroz pošumljene padine, a takve lavine i porušiti stabla i opustošiti šumu.



5. Pozornost valja posvetiti i strmini padina koje se nalaze iznad područja, možda i blagog, po kojem se planinari trenutno kreću, jer se lavine, uz odgovarajuće uvjete (količina snijega, nagib, temperatura i dr.) mogu spustiti i zatrpati i niža područja.

6. U žlijebovima i padinama na strani suprotnoj od smjera vjetra s kojim je snijeg padao, ili koji je kasnije premještao snijeg, osobito pri vrhu padina, skuplja se redovito više snijega nego drugdje, i opasnost je veća, a ako su temeperature niske opasnost se produljuje i znatno iza 2-3 dana.

7. Naglo zatopljenje, jugovina i/ili kiša na postojeći snježni pokrivač, znatno povećava rizike lavina, a također i znatnije padavine mokrog snijega na granici kiše i snijega.



8. Na izlete u predjele gdje postoji opasnost od lavina, nužno je nositi elektroničke primopredajnike za traženje u lavini, lopate i lavinske sonde, o svom planu izleta obavijestiti obitelj i poznanike, a također je vrlo korisno nositi mobilne telefone, po mogućnosti pametne mobilne telefone, radi brzog poziva u pomoć a i lakšeg pronalaska. Planinarska karta omogućuje određivanje nagiba padina udaljenih od trase puta.

9. U planinskim područjima gdje postoje lavinske prognoze (to za sada nisu hrvatske planine) svakako se upoznati s aktualnom lavinskom prognozom i stupnjem opasnosti prema europskoj ljestvici od pet stupnjeva (1= najsigurnije, 5 = najopasnije). Kretanje ili skijanje prilagoditi stupnju opasnosti: kod rizika 2 ne kretati se odnosno izlagati padinama strmijim od 40 stupnjeva, kod stupnja 3 ne preko 35o, kod 4 ne preko 30o, a pri stupnju opasnosti 5, odustati od izleta u viša snježna brda.



10. Manji broj ljudi u skupini i njihov međusoban razmak smanjuju gustoću opterećenja snježne podloge i time smanjuju mogućnost nastanka lavina Planinari koji s lavinama nemaju dvoljno iskustva, trebaju se raspitati kod iskusnih planinara ili na adresi HGSS-a, navodi Hrvatska gorska služba spašavanja u svojoj objavi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.