Analiza
U Hrvatskoj zadovoljavajuća kvaliteta hrane
Centar za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirao je tribinu o podizanju razine svijesti o sigurnosti hrane koju konzumiramo, a sudionici su istaknuli važnost uvođenja sustavnog nadzora puta hrane - "od polja do stola".
"Pravodobno umjereno i zdravo jesti recept je zdravlja, no zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj se osjeti povećanje gojaznosti, posebno kod djece, gdje smo na trećem neslavnom mjestu u Europi, što moramo smanjivati edukacijom djece od najranije dobi", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga .
Ispravnost hrane provjerava više povezanih sektora, od zdravstva do prometa, i možemo biti zadovoljni njenom kvalitetom, dodao je.
Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, upozorila je da je danas sve duži i kompleksniji put namirnica do tanjura, a hrana se može kontaminirati u bilo kojem segmentu proizvodnog lanca.
"Osiguranje sigurnosti tijekom sve kompleksnijeg lanca procesiranja namirnica zahtijeva suradnju između zdravstvenog sektora, poljoprivrede, transporta, pripreme i posluživanja hrane te u objektima prehrambene industrije. Suradnjom zdravstvenog i poljoprivrednog sektora možemo učinkovito djelovati na sprečavanju bolesti i antimikrobne rezistencije, pridonijeti održivom razvoju i tako osigurati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu stanovnicima gradova i ruralnih područja", rekla je.
Na tribini o kakvoći hrane, unaprjeđenju zdravlja i prevenciji bolesti, na kojoj je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, od liječnika specijalista javnog zdravstva do nutricionista, također je istaknuto kako različiti trendovi utječu na zdravstvenu ispravnost hrane, globalizacija u trgovini namirnicama, trgovina životinjama, dugi transport, veliki put prijenosa patogena i složeni prehrambeni lanci.
Promjene u proizvodnji, kao što je intenzivna proizvodnja u poljoprivredi, nove tehnologije te postupanje s inficiranim životinjama tijekom proizvodnje hrane također utječu na kvalitetu hrane, zaključeno je.
Vezane vijesti
-
Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
-
-
Cilj je ove Mreže poboljšati zdravlje i gospodarstvo u cijeloj regiji, poticanje testiranja i inspekcijskog nadzora te menadžment kvalitete
-
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.