Događaji

Analiza

U Hrvatskoj zadovoljavajuća kvaliteta hrane

U Hrvatskoj zadovoljavajuća kvaliteta hrane

Centar za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u povodu Svjetskog dana zdravlja organizirao je tribinu o podizanju razine svijesti o sigurnosti hrane koju konzumiramo, a sudionici su istaknuli važnost uvođenja sustavnog nadzora puta hrane - "od polja do stola".

 

"Pravodobno umjereno i zdravo jesti recept je zdravlja, no zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj se osjeti povećanje gojaznosti, posebno kod djece, gdje smo na trećem neslavnom mjestu u Europi, što moramo smanjivati edukacijom djece od najranije dobi", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga .

Ispravnost hrane provjerava više povezanih sektora, od zdravstva do prometa, i možemo biti zadovoljni njenom kvalitetom, dodao je.

Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, upozorila je da je danas sve duži i kompleksniji put namirnica do tanjura, a hrana se može kontaminirati u bilo kojem segmentu proizvodnog lanca.

"Osiguranje sigurnosti tijekom sve kompleksnijeg lanca procesiranja namirnica zahtijeva suradnju između zdravstvenog sektora, poljoprivrede, transporta, pripreme i posluživanja hrane te u objektima prehrambene industrije. Suradnjom zdravstvenog i poljoprivrednog sektora možemo učinkovito djelovati na sprečavanju bolesti i antimikrobne rezistencije, pridonijeti održivom razvoju i tako osigurati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu stanovnicima gradova i ruralnih područja", rekla je.

Na tribini o kakvoći hrane, unaprjeđenju zdravlja i prevenciji bolesti, na kojoj je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, od liječnika specijalista javnog zdravstva do nutricionista, također je istaknuto kako različiti trendovi utječu na zdravstvenu ispravnost hrane, globalizacija u trgovini namirnicama, trgovina životinjama, dugi transport, veliki put prijenosa patogena i složeni prehrambeni lanci.

Promjene u proizvodnji, kao što je intenzivna proizvodnja u poljoprivredi, nove tehnologije te postupanje s inficiranim životinjama tijekom proizvodnje hrane također utječu na kvalitetu hrane, zaključeno je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.