Događaji

Situacija se stalno mijenja

Borba s požarima na Pelješcu i Korčuli još traje

 Borba s požarima na Pelješcu i Korčuli još traje

Na Pelješcu i Korčuli cijeli dan gasitelji se bore s požarima koji su uzrokovali veliku materijalnu štetu, srećom bez ljudskih žrtava. Pred njima je još jedna teška noć.

Velika pomoć dosad su bile zračne snage MORH-a, dva kanadera i airtraktora te helikopter.

Na Korčuli višednevni požar zadaje muke gasiteljima. Vatra se približila Smokvici, mjesto se brani svim raspoloživim snagama, kao i mjesto Brna. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

"Vatrogasci su dolje, a nisu ugrožene kuće", rekao je Simović.

Situacija se međutim stalno mijenja, kao i na Pelješcu, gdje je noćas buknulo u Trsteniku i mjestu Pijavičino, a tijekom dana i u Ponikvama. Materijalna šteta sigurno će biti velika. Osim borove šume, u Trsteniku su izgorjeli gospodarski objekti, vinogradi, stoka. U mjestu Pijavičina svo vrijeme su i ekipe iz Orebića. Predsjednik DVD-a Orebić Kristijan Kapiteli.

''Izuzetno je teško. Sa svih strana smo širenja fronte. Vjetar još nije toliko jak, ali počeo je puhati maestral što će nam dodatno otežati posao. Po ovom stanju sada, očekuje nas još jedna izuzetno teška noć. Uspjeli smo selo obraniti noćas, cijelu noć, prioritet su bile kuće što smo i uspjeli. Međutim, očekuje nas noćas ista stvar'', rekao je predsjednik DVD-a Orebić Kristijan Kapiteli.

Kakva je situacija u Ponikvama ispričala nam je 19-godišnja Darija.

"Tu gori, vidimo sa terase gust i crni dim. Danas poslijepodne se vidjela i vatra. Kanader je išao gasiti par puta. Tko zna, možda bude i gore", rekla je Darija.

Požari na poluotoku uzrokovali su i prekid opskrbe strujom. Iako je Elektrojug uspio normalizirati opskrbu na čitavom otoku Mljetu i dalje je mogućnost napajanja ograničena. Dijelovi Pelješca su bez struje. Prizori sivocrnog dima pozivaju na oprez nedaleko Trstenika u Dračama, a vidljivi nadaleko.

"Kao da je oblačno, sunca uopće nema. Takav je dim.

Mještani Trstenika i turisti noćas su morali pobjeći. Sklonili su se privremeno u Janjinu, rekao je načelnik općine Vlatko Maratović

"Moralo je doći do evakuacije naselja. Većina njih se prebacila u Dom kulture gdje ih se prihvatilo, i po obiteljima po mjestu. Međutim, imamo i problem zatvorene ceste, stvorio se velik broj prolaznika i turista koji idu za Korčulu i Orebić. I njima smo morali osigurati vodu i neki smještaj, tako da je bilo dosta živo", rekao je Maratović.

Na terenu je i 50-ak pripadnika vojske, a pred svima je još jedna naporna noć, kaže glavni županijski zapovjednik Simović.

"Pojačavamo snage prema požaru Ponikve. Dan, noć, i tko zna koliko još", rekao je Simović.

Zbog vatrene stihije na Pelješcu i Korčuli sastao se Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije. Odluka o proglašenju elementarne nepogode zasad još nije donesena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.