Događaji

INA-MOL i Hypo

O izuzećima Turudića odlučuje Vijeće kojem je na čelu Turudić

 O izuzećima Turudića odlučuje Vijeće kojem je na čelu Turudić

Sutra bismo trebali doznati sudske odluke o izuzećima koja su zatražili odvjetnici Ive Sanadera u ponovljenom suđenju za afere INA-MOL i Hypo.

A traže izuzeće suca Turudića i kao šefa Vijeća koje je trebalo suditi i kao predsjednika suda, ali i svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda u odlučivanju o Turudićevom izuzeću. Činjenica da će odlučivati Vijeće s Turudićem na čelu dovelo je mnoge u nedoumicu, a obrana traži pravorijek Vrhovnog suda.

Pripremno ročište u ponovljenom suđenju za aferu INA-MOl i Hyppo bilo je zakazano za devet sati i trideset minuta. Trebao ga je voditi isti sudac čiju je presudu na 8 i pol godina zatvora, zbog pogrešaka u proceduri, srušio Ustavni sud. Obrana sumnja u nepristranost Ivana Turudića pa predaje zahtjev za izuzećem.

I to ne samo jedan. Ponovno se vijeća od podneva, a odvjetnica Jadranka Sloković po završetku novinarima izjavljuje: "Tražili smo izuzeće g. Ivana Turudića i kao predsjednika Županijskog suda i kao predsjednika u ovom sudskom vijeću. Tražili smo izuzeće svih sudaca ovog suda od odlučivanja u pogledu izuzeća g. Turudića. Smatramo da taj naš zahtjev treba riješiti predsjednik Vrhovnog suda".

Hoće li zahtjev stići do Vrhovnog suda, znat ćemo sutra. A potom i hoće li se žaliti obrana čija se opsežna argumentacija temelji na nalogu Ustavnog suda o razmatranju potrebe za promjenom sudskog Vijeća. Nedoumice zbog zaključka koji se nameće - a to je da će o obrani spornom sucu Turudiću odlučivati sudac Turudić, pokušao je pojasniti glasnogovornik suda Krešimir Devčić: "Situacija u svakom slučaju nije jednostavna. Prijedlog je kompleksan, obrazložen na 11 stranica, poziva se niz odluka Europskog suda za ljudska prava. Pa ćemo konačnu odluku saznati sutra, konačnu u smislu hoće li predmet biti prosljeđen na razmatranje ili će biti odbačen", rekao je Devčić i pojasnio da odlučuje sudsko vijeće na čelu sa sucem Turudićem.

Bivšeg šefa Vlade i HDZ-a tereti se u nekoliko predmeta za višemilijunsku korupciju. Presuđeno mu je, još uvijek nepravomoćno, samo u aferi Fimi medija. U tom slučaju je osuđen i HDZ, a Vrhovni sud trebao bi odlučivati o žalbama tijekom ovog mjeseca. Uz u ročišniku zakazane rasprave u ponovljenom suđenju za Hypo i INA-MOL, tijekom rujna Sanader bi trebao u sudnicu i u aferi Planinska.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.