Događaji

Migrantska kriza

Situacija u Tovarniku i dalje je teška, brojni mještani pomažu

Situacija u Tovarniku i dalje je teška, brojni mještani pomažu

Dolazak novih izbjeglica, neslužbeno se doznaje iz policije, i dalje je kontinuiran

Situacija u Tovarniku i dalje je teška, piše Glas Slavonije. Jučer je u tom malom selu bilo oko 3000 izbjeglica, a dolazak novih izbjeglica, neslužbeno se doznaje iz policije, i dalje je kontinuiran.

Dvije trećine od 14.000 izbjeglica, koliko ih je prema podacima MUP-a ušlo jučer do 14 sati, ušlo je području Tovarnika. Ipak, većih incidenata nije bilo, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje u Tovarniku.

Pomaže cijelo selo

Izbjeglicama u Tovarniku pomaže cijelo selo. Među brojnim ljudima koji sjede uz cestu nalazi se i sedmeročlana obitelj iz Sirije.

"Na putu smo već 12 dana, cijela obitelj, supruga i ja i naših petero djece. Bilo je teško, no ovdje u Hrvatskoj svi su dobri, jako su dobri prema nama. Idemo u Njemačku. U Siriji svaki dan ginu ljudi, bježimo od rata", kaže Ibrahim Algharay, inženjer strojarstva. Supruga mu je, kaže, profesorica engleskog. U Njemačkoj se nadaju poslu i boljem životu.

U Ilači mještani izbjeglicama dijele hranu, vodu i lijekove.

"Tu smo drugi dan. Nosimo im vodu i hranu, žene su od kuće donosile kruh, marmelade, domaće već što imamo. Jadni su to ljudi, ne znaju kuda će, što ih čeka. Mi smo prošli kalvariju u Domovinskom ratu kada smo morali napustiti svoje domove, ali išli smo kod svojih, na sigurno. Ništa se loše s njima ovdje u Ilači ne događa, mirni su, umorni. Donosimo im i tablete protiv bolova", govore dvije Ilačanke, Ivanka Lučić i Slavica Adašević.

"Ne znam što bi bilo s tim ljudima da im selo nije priteklo u pomoć", dodaje studentica Ines Čoti koju je majka dovela da pomogne jer dobro priča engleski. Iako su zadovoljni tretmanom u Hrvatskoj, izbjeglice napominju kako ne žele sjediti uz cestu nego žele ići dalje.

Volonteri su na svakom koraku

U selo su stigli i liječnici bez granica, a volonteri i djelatnici Crvenog križa su na svakom koraku. Izbjeglice s malom djecom pokazuju da su dobili pelene.

"Selo se zasad dobro drži, mještani su se aktivirali i pomažu. Ima i određene doze straha, no smirujemo ljude. Nadamo se da većeg priljeva izbjeglica više neće biti, ali ne znamo što će zapravo biti, ni ovo se nije očekivalo. Želimo pomoći, humanost naših ljudi nije upitna, ali strahujemo da ne dođe do zaraze. Ovakvu situaciju, očito je, državne institucije nisu očekivale ", govori načelnica Općine Tovarnik Ruža Vesečić-Šijaković koja dodaje da su svi na izmaku snaga.

"U Zagrebu to sve izgleda drugačije, ja ih molim da dođu i uvjere se što se ovdje događa, a nitko ne zna kakvi se još problemi mogu očekivati", govori Vesečić-Šijaković.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.