Događaji

Slovenija-zemlja parner

Otvoren Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Otvoren Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Sajam stipendija i visokog obrazovanja otvoren je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s više od sto izlagača iz 18 zemalja, koji će tijekom cijeloga dana hrvatskim studentima predstavljati studijske programe, programe stipendiranja i prateću obrazovnu ponudu, a u fokusu je Slovenija, ovogodišnja zemlja partner.

Izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje, organizatora sajma Ninoslav Šćukanec naglasio je da se s više od sto izlagača - 85 institucija i 28 studentskih organizacija, radi o najvećem sajmu do sada.  Ove godine očekuju više od 11 tisuća posjetitelja u Zagrebu i Rijeci. S obzirom na to da je ove godine zemlja partner sajma Slovenija, istaknuo je da je u toj susjednoj zemlji prošle godine studiralo više od 3600 stranih studenata, od kojih je najviše bilo upravo iz Hrvatske, oko 800.

U sklopu Sajma u Zagrebu i Rijeci održat će se okrugli stol na temu financiranja visokog obrazovanja i studentskog standarda u Hrvatskoj. Šćukanec je ocijenio da je u Hrvatskoj u proteklim godinama unaprijeđen sustav financijske pomoći studentima te upozorio da usprkos tome postoji nejednakost u pristupu visokom obrazovanju, posebno za osobe lošijeg socioekonomskog stanja.

"Imovinsko stanje i obrazovanje roditelja ne smiju biti negativna prepreka u ishodima koje studenti mogu ostvariti,  stoga javan sustav financijske pomoći, a posebno javne stipendije trebaju biti dostupne većini studenata. Time se doprinosi načelu pravednosti u visokom obrazovanju, a svrha Sajma stipendija je doprinijeti ostvarenju tog cilja", naglasio je.

Istaknuvši da posljednjih godina svjedočimo lošem trendu odlaska mladih visokoobrazovanih ljudi iz Hrvatske, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ustvrdio je da se taj trend mora promijeniti. "Svi mi imamo odgovornost dati im potporu kako bismo stvorili preduvjete za njihov osobni razvoj u našoj zemlji, stoga stipendije i programi mobilnosti koje predstavljamo danas predstavljaju lepezu mogućnosti koje stoje na raspolaganju našim studentima i mladim ljudima, kako u našoj sredini tako i inozemstvu, uz istovremenu želju i poticanje da nakon uspješnog završetka obrazovanja svoj daljnji profesionalni put pronađu u Hrvatskoj i doprinesu razvoju naše zemlje", poručio je.

"Sajam ima važnu ulogu za internacionalizaciju obrazovanja, ali ne samo u smislu mobilnosti studenata, nego i internacionalizacije kurikuluma i strateške suradnje među visokim učilištima u svijetu", kazala je pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Ružica Beljo Lučić

Ocijenila je da je i u okviru nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije jedan od važnijih ciljeva visokog obrazovanja internacionalizacija obrazovanja i njegova integraciju u europski i svjetski obrazovni prostor. 

Internacionalizacija, dodala je Beljo Lučić, doprinosi kvaliteti visokog obrazovanja, omogućuje bolje usklađivanje s tržištem rada i bolju zapošljivost onih osoba koje su dio studija provele u mobilnosti.

 Otvarajući Sajam, ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije Maja Makovec Brenčič ocijenila je da se radi o jednom o najvećih sajmova "što je značajno za srednju i istočnu Europu". "Imamo puno zajedničkoga i možemo puno toga napraviti na internacionalizaciji. Imamo puno radoznalih, inovativnih mladih koji na kraju zahvaljujući mobilnosti nađu radno mjesto. To nas povezuje i približava u slijedećim koracima, pokazuje kako da zajedno idemo dalje u stvaranje strategije obrazovanja i strategije internacionalizacije", kazala je.

Slovenija će svoje studijske programe predstaviti kroz izlaganja 16 institucija, uključujući četiri svoja Sveučilišta - Sveučilišta u Ljubljani, Sveučilišta u Mariboru, Sveučilišta u Primorskoj te Sveučilišta u Novoj Gorici.

Predavanje će održati jedan od vodećih slovenskih znanstvenika iz područja eksperimentalne fizike Marko Mikuž s Instituta Jožef Stefan, koji će predstaviti dugogodišnju suradnju slovenskih znanstvenika s Europskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN) koji se nalazi u Švicarskoj. 

Paralelno s izlagačkim dijelom Sajma, održavat će se i predavanja izlagača, sponzora i donatora sajma vezana uz mogućnosti studiranja i financiranje studija. Također, u sklopu ovogodišnjeg Sajma učenici i studenti mogu sudjelovati u besplatnim praktičnim radionicama o polaganju standardiziranih testova (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT) te pisanju eseja i preporuka, kao bitnim dijelovima upisnog procesa.

Sajam će se 15. listopada održati i na kampusu Sveučilišta u Rijeci. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.