Događaji

Maloljetnička trudnoća

Mama je mama - pomoć maloljetnim majkama na novoj adresi

Mama je mama - pomoć maloljetnim majkama na novoj adresi

U Hrvatskoj se godišnje dogodi oko 1500 maloljetničkih trudnoća. Iako je ova tema i dalje tabu, sve se više mladih majki odlučuje zadržati djecu. Podršku im daje udruga "Korak po korak" koja u sklopu svog programa "Mama je mama" nudi psihološka i pravna savjetovanja i pomoć.

"Bio mi je šok. Bilo mi je drago, ali i nije mi bilo drago. Nije mi bilo drago zbog reakcije roditelja ali i kako ću ja to sve uspjeti, maloljetna sam, nemam posao...", ispričala nam je 16 godišnja Maja koja je u to vrijeme završavala sedmi razred osnovne škole.

Kad se trudnoća dogodila bez razmišljanja je znala:

"Nikako nisam htjela pobaciti i odlučila sam da ću iznijeti tu trudnoću i da ću roditi. Sad sam u Nazorovoj, u domu, i tamo mi pomažu da završim školu, da se osamostalim, radim i da se uspijem pobrinuti za sebe i dijete", priča Maja.

U Hrvatskoj je trenutno oko 5 tisuća maloljetnih majki, a svake se godine dogodi oko 1500 trudnoća.

"Te prve reakcije su stresne i za djevojku i roditelje, pogotovo ako se radi o velikoj trudnoći. Ako je mala, do 10 tjedana onda još djevojka ima pravo izbora, ali kad dođe djevojka koja je četiri mjeseca trudna to onda postaje veliki problem", priča ginekologinja Klinike za dječje bolesti Zagreb, dr. Nives Šikanić Dugić.

Tu u pomoć priskače Udruga Korak po korak koja maloljetnim mamama nudi savjetovanja, pravnu i socijalnu pomoć, pomoć u obrazovanju i skrbi za djete. Voditeljica projekta Silvija Stanić kaže kako je u 10 godina kroz savjetovalište prošlo 500-injak mladih mama ali i očeva.

"Neke mame dođu i budu do pet susreta, neke dvije godine. To je tabu tema, roditelji nerado pričaju o seksualnosti sa svojom djeom, a u školi ne dobivaju informacije koliko bi mogli. Istovremeno mladi stupaju u seksualne odnose i ako nemaju adekvatne informacije desit će se u nekom broju slučajeva i neželjena maloljetnička trudnoća", kaže Stanić.

Udruga od danas radi na novoj adresi, u Zvonimirovoj 21 u Zagrebu gdje mlade majke i očevi svakodnevno moghu doći i zatražiti pomoć i podršku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.