Događaji

Karlovac: vodostaj Kupe 8,02 metara - sirenama označena nadolazeća opasnost

Karlovac: vodostaj Kupe 8,02 metara - sirenama označena nadolazeća opasnost

U Karlovcu je u 20 sati i 15 minuta sirenama oglašena nadolazeća opasnost jer je vodostaj Kupe dosegnuo osam metara i dva centimetra, a Gradski stožer za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da ostanu mirni i da se u slučaju potrebe obrate Centru 112 i predsjednicima gradskih četvrti i mjesnih odbora. 

 

Građanima cijeli dan pomaže stotinjak profesionalaca i dvjestotinjak organiziranih građana te zasad nije potrebno da se građani, nakon zvuka sirena, odazivaju za pružanje pomoći.

 Vodostaj Korane u 19 sati bio je 764 centimetara.  Poplavljena su mnoga dvorišta, podrumi i prometnice, a probleme stvara i bujična voda koja u brdskim dijelovima grada čini štetu na komunalnim objektima i kućama te vatrogasci i razne službe pomažu građanima, rečeno je u četvrtak navečer u Gradskom stožeru za zaštitu i spašavanje.

Kako je rekao predsjednik tog stožera, gradonačelnik Damir Jelić, u Karlovcu tristotinjak osoba organizirano provodi mnogobrojne aktivnosti na ublažavanju teškog stanja, a jedna od posebnih aktivnosti je namjerno potapanje gradilišta na kojem je djelomično izgrađen KAquarium da se ne bi zbog pritiska vode građevina urušila.

Tlakovi uzgona su jaki i u suradnji s izvođačem radova AB gradnjom dogovoreno je "potapanje". Da je građevina završena, to ne bi bilo potrebno jer se ona gradi na koti kojoj maksimalni vodostaj od 884 centimetra (koliki je bio prošle godine) ne bi mogao naštetiti, rekao je Jelić. Dodao je da se i na preostalih 15-ak gradskih lokacija gdje ima problema stanje drži pod nadzorom.

 Gradonačelnik je postavio pitanje zašto je popunjena samo trećina kanala Kupa-Kupa, koji bi trebao rasteretiti grad od visokih voda.

 "Da je popunjen 80 posto, sada bi vodostaj u gradu bio pola metra niži, ali u uzvodnim Brodarcima nema ustave koja bi vodu usmjeravala u kanal Kupa-Kupa. Gdje je ustava? Da je izgrađena, ne bih ja sada ovdje glumio cirkusanta. Uz tu ustavu još je osam nerealiziranih velikih projekata. Ovdje se vidi kako ne funkcionira jedan ustroj i reći ću, da ne ispadne politikantstvo, da sustav nije funkcionirao ni pod bivšim vladama", istaknuo je Jelić. 

 Ustvrdio je kako su samo prošle godine građani Karlovca imali sto milijuna kuna štete te kako je sramota da su od države za odštetu dobili jedva milijun kuna pa je grad s dobrovoljnim prilozima dodao dva milijuna.

Zamoljen da komentira izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jučer u Karlovcu da je politikantstvo to što karlovački Gradski stožer pretjeruje o veličini problema, Jelić je rekao: "Mi u Karlovcu imamo 'poplavni turizam' i onaj koji gradonačelnika takvoga grada proziva za politikantstvo je u najmanju ruku neozbiljan jer u deset godina, koliko sam dužnosnik u ovom gradu, svjedok sam mnogih ljudskih tragedija, onih kada nekome pet puta u kuću uđe voda."

 Jelić je rekao da ga je u ponedjeljak, prije njegova istupa i početka preventivnih aktivnosti, nazvala Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda i rekla: "Damire, sprema se katastrofa."

 "Biljana Željeznjak je u sustavu podređena ministru Jakovini, koji sada proziva nas za politikantstvo, a ja sam sazvao Stožer s ulaznim podatkom da će vodostaj na Kupi biti 8,5 metara. Jao si ga onome tko se s takvim podatcima igra, vezano za izbore. I ako ministar Jakovina misli da netko od nas uživa u ovoj priči tri sekunde medijske slave zbog ovih poplava, onda se grdno vara", rekao je Jelić.

Govoreći o konkretnim aktivnostima, istaknuo je da se zbrinjavaju stari i nemoćni, dio k rodbini, a dio u bolnicu, te da se grade nasipi, od kojih je najveći Zatok, koji brani Mostanje.

"Jesu li ljudi svjesni da smo sada spasili Mostanje s gradskim novcem, a da to uopće nije posao grada. A oni dolaze ovdje s blindiranim automobilima i gorilama koji ne daju građanima prići im blizu. Kakvi izbori, uopće me izbori ne zanimaju. To je sramota", rekao je Jelić. Na terenu su izmjerene sve potrebne kote, da se zna točno gdje i što treba raditi, ovisno o vodostaju, a u 24 sata može se, rekao je Jelić, "izbaciti minimum 20.000 ili 25.000 vreća za zečje nasipe. Zasad nema potopljenih kuća, ali ima kuća koje trpe štete zbog bujičnih voda u brdskim dijelovima grada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.