Događaji

Vodeni val prošao kroz Letovanić i ide prema Sisku, Karlovac zbraja štetu

Vodeni val prošao kroz Letovanić i ide prema Sisku, Karlovac zbraja štetu

Vrh vodnog vala prošao je kroz Letovanić i ide prema Sisku. U Karlovcu više nema opasnosti od poplave, ali su na karlovačkom području stotine kuća pod vodom.

 

U Farkašiću je vodostaj Kupe danas bio čak 981 centimetar. Načelnik općine Lekenik Ivica Perović:

"Očekujemo tijekom dana i pred večer da će vrhunac vodenog vala proći kroz naše područje bez nekih većih incidentnih situacija jer su sve mjere pripreme započele na vrijeme već u utorak, što se tiče branjenih područja", rekao je Perović.

Ipak, u dijelovima naselja Žažina, Letovanić i Stari Brod, voda je došla do stambenih, gospodarskih i poljoprivrednih objekata. Radi se o takozvanim nebranjenim područjima uz samu rijeku Kupu, zbog čega tamo nije moguće poduzimati aktivnosti obrane od poplave, rekao je Perović.

"Ukupno što se tiče objekata stambenih, gospodarskih, poljoprivrednih, prva procjena je oko 4oo objekata. Točne podatke imat ćemo sljedeći tjedan nakon što zatražimo proglašenje elementarne nepogode za ovo naše područje i nakon popisa samih šteta, tada će biti konkretni podaci", kaže Perović.

Noćas je na postaji Farkašić kod Letovanića vodostaj Kupe bio osam centimetara manji od prošlogodišnjeg rekordnog. Vodni val nastavlja prema Sisku, gdje se očekuje sutra, rekao je Željko Prpić iz područnog ureda za zaštitu i spašavanje Sisak:

"Taj vodeni val je ovdje u Letovaniću. Vatrogasci i dežurne službe obilaze kompletno taj dio terena ako negdje dolazi do propusta, ali nema nikakvih iznenađenja. Taj vodeni val polako će danas ići prema Sisku", rekao je Željko Prpić.

A u Sisku je situacija trenutno pod nadzorom. Potrebne pripreme su napravljene na područjima naselja koja su najugroženija, rekao je za MS predsjednik gradskog stožera Mario Krička:

"Relativno spremni čekamo mogući vrh vala koji bi trebao doći u narednih 24-48 sati. Prema najavama i s informacijama da su još uvijek Odransko polje relativno prazno i Lonjsko polje u velikoj mjeri prazno i gdje se pune ta retencijska polja, vrh vala bi trebao proći kroz Sisak bez nekakvih velikih problema, a onda nas čeka eventualno moguća borba sa zaobalnim vodama", rekao je Marko Krička.

U Karlovcu su vodostaji Kupe i Korane opali. Sada su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda:

"Redovne mjere znače da su i dalje svi objekti pod nadzorom, vrše se redoviti obilasci jer kod povlačenja voda i dalje moramo imati obilaske i pratiti stanje i poduzimati eventualno potrebne mjere", rekla je Biljana Željeznjak iz Hrvatskih voda.

Karlovčani sada zbrajaju štetu, koja bi prema prvim procjenama mogla biti ogromna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.